Новите прогнози бяха публикувани преди Световния ден за борба с

...
Новите прогнози бяха публикувани преди Световния ден за борба с
Коментари Харесай

СЗО: Случаите на рак се очаква да нараснат с повече от 20% в Европа до 2045 г.

Новите прогнози бяха оповестени преди Световния ден за битка с рака на 4 февруари и акцентират „ възходящото задължение “ на рака и нуждата от справяне с неравенството в рака, съгласно IARC, организацията за битка с рака към Световната здравна организация (СЗО).

Смята се, че броят на новите случаи на рак в Европа ще нарасне с 22,5 % през идващите две десетилетия, съгласно нови оценки на Международната организация за проучване на рака (IARC).

Това е по този начин, защото броят на диагностицираните ракови болести нараства с 55 % в международен мащаб сред 2022 година и 2045 година, от почти 19,9 милиона случая на рак през 2022 година до 30,9 милиона случая през 2045 година
Сред факторите, които способстват за повишаването, са застаряването на популацията, тютюнът, алкохолът и затлъстяването, както и замърсяването на въздуха, сподели организацията. В момента към един на всеки пет души развива рак през живота си, до момента в който към един на всеки девет мъже и една на всеки 12 дами умират от него. С повишаването на заболеваемостта от рак, смъртността от рак също ще се усили от почти 9,7 милиона души през 2022 година до 16,6 милиона души в международен мащаб през 2045 година

Броят на смъртните случаи, породени от рак в Европа, може да нарасне с 32%, съгласно новия разбор.

Често срещани ракови болести в Европа и разлики в лекуването
В Европа най-разпространеният тип рак е ракът на гърдата, следван от рака на простатата и дебелото черво, съгласно оценките за 2022 година на IARC, организацията за рака на СЗО. В България най-разпространения рак е този на простатата.

Най-честите аргументи за гибел от рак в Европейски Съюз са ракът на белия дроб, колоректалния рак и ракът на гърдата, съгласно данни на Европейски Съюз.

„ Във време, когато финансирането на опазването на здравето е подложено на възходящ напън в цяла Европа, рискуваме да отменим десетилетия прогрес за възстановяване на здравето и благосъстоянието на милиони хора “, сподели в изказване доктор Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа.

„ Докато излизаме от пандемията COVID-19, моето обръщение към всички – както политици, по този начин и жители – е, че се нуждаем от повече, а не от по-малко здраве “.

Нов отчет на Съюза за интернационален надзор на рака (UICC), също оповестен тази седмица, откри, че в Европа има огромни неравенства във връзка с достъпа до грижи за рак.

Хората с невисок социално-икономически статус в Швеция, да вземем за пример, са изложени на по-висок риск от гибел от рак спрямо тези, които са по-привилегировани, сподели UICC.

В Португалия към 30 % от най-честите аргументи за рак са свързани с потреблението на тютюн.

„ Въпреки напредъка, който е реализиран в ранното разкриване на ракови болести и лекуването и грижите за пациентите с рак, съществуват обилни разлики в резултатите от лекуването на рак освен сред районите с високи и ниски приходи в света, само че също по този начин и в границите на обособените страни “, съгласно Кери Адамс, началник на UICC.

„ Където живее някой не би трябвало да дефинира дали живее. Съществуват принадлежности, които разрешават на държавните управления да приоритизират грижите за рака и да подсигуряват, че всеки има достъп до налични и качествени услуги. Това не е единствено ресурсен въпрос, а въпрос на политическа воля ”.

Сред ограниченията, които UICC прикани, включват увеличение на финансирането за разликите в рака, включване на раковите услуги в националните изгоди за здравето и използване на общи стратегии за скрининг на рака.

Разлики сред страните с високи и ниски приходи
Новите оценки на Глобалната ракова обсерватория на IARC откриха огромни неравенства сред по-развитите и слаборазвитите страни.

В страни с висок показател на човешко развиване (ИЧР), индикатор, основан на обучение, предстояща дълготрайност на живота и приходи, една от 12 дами ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, до момента в който една от 71 дами ще почине от него.

Но в страните с невисок HDI единствено една от 27 дами е диагностицирана с рак на гърдата, само че една от 48 дами умира от него.

„ Жените в страните с по-нисък HDI са с 50% по-малка възможност да бъдат диагностицирани с рак на гърдата, в сравнение с дамите в страните с висок HDI, само че все пак те са изложени на доста по-висок риск от гибел от заболяването заради късна диагностика и несъответстващ достъп до качествено лекуване “, сподели Isabelle Soerjomataram, заместник-ръководител на отдела за наблюдаване на рака на IARC.

Като цяло прогнозният брой нови случаи на рак в страните с невисок HDI ще се усили със 107 % сред 2022 година и 2045 година, до момента в който прогнозният брой случаи на рак в страните с висок HDI ще се усили с 36 %.

„ Диагностиката, лекуването и оцеляването не би трябвало да зависят от това къде сте родени или какъв брой приходи печелите. Победата над рака би трябвало да бъде начинание на цялото общество, което сплотява всички елементи на здравната система по целия път на грижа “, добави Клуге.

Проучване на СЗО в 115 страни в това време сподели, че болшинството от страните не финансират съответно услугите за рак като част от здравното покритие, като специалистите приканват за огромни вложения за справяне с разликите сред страните.

IARC по-рано акцентира, че оценките би трябвало да се поясняват с „ нерешителност “ заради рестриктивните мерки на данните за рака в международен мащаб, „ изключително в страните с ниски и междинни приходи “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР