Новите правила трябва да се приложат до края на 2019

...
Новите правила трябва да се приложат до края на 2019
Коментари Харесай

Затягат контрола над складове на търговци

Новите правила би трябвало да се приложат до края на 2019 година


Данъчните ще имат по-голям надзор върху складовете на търговците. Това ще стане с новите условия в наредбата за отчитане на продажбите в комерсиалните обекти. Софтуерът за ръководство на продажбите на компанията (в който се записват интервенции като доставка, продажба, връщане, погашение на вноски или прекачване на стока от един склад в друг) ще би трябвало да бъде обвързван с касовия уред, в случай че се употребява в търговски обект, където се правят заплащания в брой, с дебитна или кредитна карта. Това излиза наяве от отговори на Национална агенция за приходите на сложени от бизнеса въпроси за новите условия към касовите апарати.

Софтуерът за ръководство на продажбите не би трябвало да разрешава заличаване или смяна на към този момент записани данни за завършени продажби. Освен това софтуерът би трябвало да разрешава архивиране на създаваните данни, а при инспекция от страна на Национална агенция за приходите да разрешава добиване на поисканите данни. Целта е да има цялостно сходство сред софтуера, който следи складовите наличия и регистрираните продажби на касовия уред. Което ще отстрани опцията да се регистрира един оборот за пред Национална агенция за приходите и един за пред притежателя на компанията.

При всяка продажба с заплащане в брой или с банкова карта, ще би трябвало да се генерира неповторим номер за продажбата, който да се резервира в софтуера даже при отменяне на договорката. Онлайн магазините също би трябвало да имат касов уред, в случай че одобряват заплащане в брой или с банкова карта. Като техният програмен продукт за ръководство на продажбите също би трябвало да е обвързван с касовия уред, планува наредбата.

Крайният период за осъществяване на новите условия от компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, е 31 март 2019 година За останалите компании срокът е края на юни идната година. За фирмите, употребяващи интегрирана автоматизирана система за ръководство на комерсиалната активност (ИАСУТД) срокът е до края на 2019 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР