Новите правила няма да важат за търгове с европариНовите магистрали

...
Новите правила няма да важат за търгове с европариНовите магистрали
Коментари Харесай

Строят магистрали без пари

Новите правила няма да важат за търгове с европари


Новите автомагистрали ще се строят без пари. Не, не става въпрос за щедрост. Според нови правила, направени от районното ведомство, при построяването на нови пътища към този момент няма да се заплаща задатък, нито да се дават пари преди шосето да бъде дефинитивно издигнато.

Компаниите, които строят, ще взимат парите по контракт, с които са спечелили търга, чак когато възложителят предава готовия път и е тествано качеството. По този метод още по-добре ще се отбрани ползата на страната, изясни районният министър Николай Нанков. Идеята се преглежда и разисква с специалисти и представители на бранша от месеци. Освен това се удължава срокът на гаранциите, тъй че фирмите ще дават отговор по-дълго и за здравината на построеното от тях.

Новите правила ще се приложат напълно скоро, при публичните поръчки, които се чака да бъдат пуснати за построяването на автомагистрала “Хемус ”, както и за пътя от Ботевград до Мездра, защото поръчката бе спряна за обжалване, изясни министърът.

Водени са диалози за концепцията с представители на Българската камара на строителите и те са подкрепили предлагането, добави Нанков. Новите правила обаче няма да са годни за процедурите, които се финансират с европари, а единствено за тези, които са с бюджетни средства, стана ясно от думите му. Така новият търг за създаване на правата от автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле ще е по старите правила, а изпълнителите ще получават предплатени и междинни заплащания.

Интервю с районния министър Николай Нанков четете в утрешния брой на вестник „Труд“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР