Новите правила на ЕС, които вероятно ще накарат Apple да

...
Новите правила на ЕС, които вероятно ще накарат Apple да
Коментари Харесай

Очакваната промяна в iPhone 15 може да доведе до планини от е-отпадъци

Новите правила на Европейски Съюз, които евентуално ще накарат Apple да промени врата за зареждане на новия iPhone, могат да доведат до появяването на „ планини “ от електронни боклуци, предизвестяват някои специалисти от промишлеността. В дълготраен проект обаче смяната цели да способства за намаляването на количествата.

Очаква се софтуерният колос да показа най-новата серия iPhone 15 по-късно през днешния ден, като съгласно всеобщо популяризираната информация устройството ще пристигна с основна смяна – чака се, че то ще е с USB-C порт за зареждане вместо с досегашния Lightning на Apple.

Промяната идва в отговор на въведените в Европейския съюз нови условия, които задължават производителите на дребни и междинни електронни устройства да ги оборудват с повсеместен конектор до края на 2024 година Ходът на Европейски Съюз е част от дълготрайните старания за стандартизация за понижаване на разноските и улеснение на потребителите.
Българската диря: Европейски Съюз вкарва универсално зарядно от 2024 година
Миналата година Apple удостовери, че ще се съобрази с новите правила, само че даде да се разбере, че не е удовлетворена от това. И предизвести, че насилствената смяна може да усили размера на електронните боклуци и да повлияе отрицателно на нововъведенията.

Европейски Съюз твърди противоположното – че смяната ще докара до понижаване на електронните боклуци в дълготраен проект, защото потребителите ще могат да употребяват един кабел за необятен набор от устройства.

На фона на предстоящото прекосяване на iPhone към USB-C някои специалисти въпреки всичко показаха опасения по отношение на краткосрочното влияние на милионите Lightning кабели на Apple, които внезапно ще станат ненужни.

„ Вероятната смяна от прекосяването на врата за зареждане на iPhone от Lightning към USB-C ще бъде показана на пазара като основна изгода за потребителите (б.р. – от Apple по време на днешното представяне), което е абсурд, откакто Apple отблъскваше този стандарт в продължение на доста години “, разяснява Томас Хюсън, основен анализатор във Forrester, пред Independent.

„ Ще бъде забавно да се види по какъв начин Apple ще се оправи с прехода, като се има поради евентуалните големи количества електронни боклуци и обстоятелството, че е основала забележителна екосистема от аксесоари към Lightning кабелите. “

Ед Хопит, старши шеф във компанията за облачни калкулации VMware, която по-рано разгласи напъните си за понижаване на равнищата на електронните боклуци в промишлеността, съобщи, че е належащо повече образование на обществеността по отношение на виновното изхвърляне на електронни боклуци.

Въпреки че прекосяването (към USB-C) безспорно ще бъде от изгода за потребителите в дълготраен проект, защото се твърди, че ще се спестят до 213 млн. паунда годишно от ненужни покупки на зарядни устройства, в кратковременен проект пред нас стои огромен проблем – планини и планини от електронни боклуци “, сподели той.

Опасенията идват на фона на експоненциално растящото потребителско търсене и затрупването с нови и нови устройства с всяка последваща година. Всичко това към този момент е асъдействало за натрупването на грамаден размер е-отпадъци по целия свят.

„ Но тази нова итерация на iPhone съставлява още по-сериозен проблем. Откакто Lightning кабелът бе показан с iPhone 5 през 2012 година, безчет телефони, устройства, слушалки, адаптери и други аксесоари на Apple го употребяват. Всички те към този момент са остарели. Тези боклуци постоянно се изпращат в страни отвън нашата западна външна страна, натрупвайки се, до момента в който осъзнаването на въглеродния отпечатък остава опасност за обществото. “

Според данните на Европейски Съюз електронните боклуци в общността се равняват почти на 16 кг на глава от популацията. А в Обединеното кралство – на зашеметяващите 23.9 кг. Спешно се нуждаем от това промишлеността да вкара повече начинания за образование на потребителите за по-отговорно изхвърляне на устройства, кабели и аксесоари, приканват специалистите.

Ако софтуерната промишленост не предприеме позитивни дейности и не усъвършенства методите за изхвърляне на това излязло от приложимост съоръжение, то през идващите няколко години ще станем очевидци на внезапно увеличение на количеството технологии, основани на Lightning портове, които се изпращат на сметището. “

Освен новите iPhone-и, на събитието онлайн във вторник вечерта се чака Apple да показа и нови генерации на своя Apple Watch и слушалките AirPod.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР