Новите пет години на власт за Реджеп Ердоган крият много

...
Новите пет години на власт за Реджеп Ердоган крият много
Коментари Харесай

Дипломатът Ердоган - каква ще бъде Турция на международната сцена?

Новите пет години на власт за Реджеп Ердоган крият доста незнайни във външната политика на Турция. С единия крайник в Русия, а с другия - в Запада - по този начин разказват новия-стар турски президент. В последната година Ердоган изигра основна роля в опитите за преустановяване на войната в Украйна. Засега с триумф се увенча само договорката за зърното. Турбулентни са връзките и сред Анкара и НАТО.



Балансьор. В името най-вече на икономическите ползи на страната му. Така подходи Реджеп Таийп Ердоган към войната в Украйна. Осъди Русия за нашествието, изпрати и военна помощ на Киев, посети Лвов и се среща със Зеленски. Но не наложи наказания на Москва. И си купи съветски ПВО-системи, поради които Вашингтон замрази договорка за продажба на Анкара на изтребители F-16.



" Скъпи приятелю, турският народ Ви поддържа и поради провеждането на независима, самостоятелна външна политика " - това написа в депеша съветският президент Путин - един от първите международни водачи, поздравили Ердоган за успеха му. Преди седмици двамата президенти откриха дружно мегапроекта АЕЦ " Аккую ".

Вітаю Президента Туреччини з нагоди перемоги на президентських виборах. Розраховуємо на подальше зміцнення стратегічного партнерства на богатство наших країн, а також посилення взаємодії для безпеки й стабільності Європи.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

" Разчитаме на по-нататъшното усилване на стратегическото партньорство в интерес на нашите страни, както и на усилването на съдействието в интерес на сигурността и стабилността на Европа " - сподели украинският президент Зеленски.

С взор и на Изток, и на Запад - чака се Ердоган да продължи досегашния си курс и през идващите 5 години. Анкара направи опит да посредничи за реализиране на помирение сред Москва и Киев, само че към този момент единственият триумф е договорката за експорт на украинско зърно, която преди дни беше удължена с 2 месеца.



Втората по величина войска след Съединените щати в НАТО - Турция е основен фактор в Алианса. Анкара наложи несъгласие на разширението на Пакта, само че след това се съгласи Финландия да стане член. Швеция, която съгласно Турция укрива " терористични групировки " и отхвърля да екстрадира гюленисти, към този момент остава с безапелационното " не " на Ердоган.

" Ако не ни демонстрирате нужното почитание, скърбя, само че няма да получите нашата поддръжка за участието ви в НАТО ", съобщи Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (16.02.2023 г.)

Ту топли, ту студени са връзките с Вашингтон. И до момента в който с Доналд Тръмп Ердоган беше постигнал по-близки връзки, то с Джо Байдън се придържа към хладния звук. През ноември предходната година двамата се срещнаха в коридорите на срещата на Г-20 в Бали, след което Вашингтон размрази договорката за F-16. Но антиамериканската изразителност остана част от предизборната акция за турския водач.

" Искате ли да живеете според инструкциите на Съединените щати и Джо Байдън? Той е споделил, че Ердоган би трябвало да бъде свален. Знам го, всички към мен го знаят ", съобщи Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (14.05.2023 г.)



С акцент продължение на взаимното съдействие като съдружници от НАТО, Джо Байдън поздрави турския президент за преизбирането му.

Congratulations to President Recep Tayyip Erdogan of Türkiye on his re-election.

I look forward to continuing to work together as NATO Allies on bilateral issues and shared global challenges.
— President Biden (@POTUS)

Мигрантския въпрос и опасността " да отвори портите и да пусне бежанците " още веднъж излязоха на дневен ред в дните преди вота. Въпреки постоянно изострения си звук към Европейски Съюз, се чака Ердоган да продължи да се придържа към партньорските си връзки с Общността. Именно към Европейски Съюз Турция изнася максимален % от продукцията си. Ключово ще бъде и съдействието на Анкара с Пекин. Турция е част от китайската самодейност " Един пояс, веднъж ".

Светът ще следи от близко връзките и с Израел - от време на време близки съдружници, а от време на време врагове.

" Израел е държава-окупатор. Израел е терористична страна ", съобщи Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция (13.12.2017 г.)



Преди две години Анкара и Тел Авив възобновиха връзка - за първи път от десетилетие Израел има дипломат в Турция. Въпреки това, при ескалацията на напрежението в Близкия Изток Ердоган изрично застана на страната на Палестина. Все по-топли стават връзките и с Близкия изток - въпреки Ердоган да е измежду най-яростните съперници на сирийския водач Башар Асад, се чака да потърси път към преустановяване на гражданската война. Турският президент беше и измежду дребното международни водачи, които не бойкотираха Световното по футбол в Катар.



фотоси: Българска телеграфна агенция и БГНЕС/Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР