Новите екостикери за автомобилите вече са факт. Ще ги получаваме

...
Новите екостикери за автомобилите вече са факт. Ще ги получаваме
Коментари Харесай

Експерт: Екостикери ще маме, но дали ще имаме екология предстои да видим

Новите екостикери за колите към този момент са факт. Ще ги получаваме откакто преминем през механически обзор и ще демонстрират какъв брой замърсява автомобилът ни. В някои случаи ще водят и до съществени рестрикции.

„ Екостикерът е опитът на България да се придържа към инструкция на Европейската комисия за техническите прегледи. Целта е да се вкара повече екология в градовете “, уточни Диана Русинова - ръководител на Европейския център за транспортни политики, в предаването „ Тази събота и неделя “.

„ Стикери на предното стъкло ще имаме, само че дали ще имаме екология – следва да забележим “, разяснява тя.

„ Съгласно българския вид, ние разделяме колите на еко групи, като те са пет, а в петата група са електрическите автомобили и хибридите. От там насетне колите според годината на произвеждане и съгласно степента на замърсяване, се разпределят в останалите четири еко групи “, напомни тя.

„ Защо се организира такава политика и се насочихме тези екостикери, аз не мога да кажа. Това е въпрос на някакво необичайно решение, на мен ми се коства, че ще влезем в наказателна процедура поради него, защот излизаме отвън наредбите на директивата “, означи Диана Русинова.

Според нея различен проблем е, че тези еко стикери са промотирани, че ще се поставят един път. „ Впоследствие се оказа, че концепцията не било да бъде екологична мярка, а да не се позволяват повече коли от чужбина да минават фиктивно механически прегледи в България “, изясни тя.

По думите на Диана Русинова новите коли доста по-трудно ще минават на годишен механически обзор, в сравнение с старите, което е необичайно. „ От друга страна, никой не постави старания да се работе върху качествата на горивата у нас, а това е сериозен проблем “, означи тя.

„ Не на последно място, в Европа се вкараха по този начин наречените ниско емисионни зони, в които може да влезете, в случай че карата кола стандарт Евро 5 или Евро 6, само че в случай че си платите стикер авансово. Това не е обвързано по никакъв метод с годишните механически прегледи “, изясни Русинова.

„ Нека не забравяме, че България не е единствено София и огромните градове, има обитаеми места, до които даже и рейсове не стигат. Единствената опция на хората да стигнат до обучение, до здравна помощ или аптека, употребяват остарели коли. Вместо да помогнем на тези хора да карат по-изправни коли, ще създадем по този начин, че те по никакъв метод да не могат да се придвижват “, счита още Диана Русинова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР