Новите автомобили в Европа стават средно с 1 см по-широки

...
Новите автомобили в Европа стават средно с 1 см по-широки
Коментари Харесай

Повечето нови автомобили са по-широки от паркоместата

Новите коли в Европа стават приблизително с 1 см по-широки на всеки две години. Това сочи  на Transport & Environment, в което се твърди, че наклонността ще продължи заради възходящите продажби на SUV коли.

Около половината от продадените нови коли към този момент са прекомерно необятни за минималното място за паркиране на улицата в доста страни. Париж може да бъде първата огромна европейска столица, която ще се оправи с тази наклонност, в случай че жителите одобрят по-високи такси за паркиране на SUV по време на референдум, който ще се организира идващия месец.

Средната широчина на новите коли се е нараснала до 180,3 см през първата половина на 2023 година по отношение на 177,8 см през 2018 година, открива проучването. 
 Европейски автомобил на годината 2024: Финалистите
Европейски автомобил на годината 2024: Финалистите

7 модела стигнаха до финала на състезанието, множеството са електрически коли

Новите коли в Европейски Съюз подлежат на оптималната широчина от 255 см, като рейсовете и камионите. Според анализаторите, в случай че ограничаването на ширината на Европейски Съюз за коли не бъде преразгледано и градовете не наложат по-високи такси за паркиране, огромните SUV и пикапи ще продължат да се уголемяват до тавана, предопределен за камиони.

Джеймс Никс, управител политика за транспортни средства в T&E, отбелязва, че: " Автомобилите стават по-широки от десетилетия и тази наклонност ще продължи, до момента в който не сложим по-строги ограничавания. В момента законът разрешава новите коли да бъдат необятни колкото камионите. Резултатът е огромни джипове и пикапи в американски жанр, паркиращи по нашите улиците и застрашаващи пешеходци, велосипедисти и всички останали на пътя. "

Сред първите 100 модела през 2023 година 52% от продадените транспортни средства са били прекомерно необятни за минималното несъмнено място за паркиране на улицата (180 см) в огромните градове, в това число Лондон, Париж и Рим, открива още проучването. Паркирането отвън улицата към този момент е мъчно даже за междинната нова кола (широка 180 см), до момента в който огромните SUV към този момент не се побират. С широчина към 200 см,  SUV колите оставят прекомерно малко място за влизане и излизане на пасажерите в транспортните средства в типичните извънулични пространства (240 см).
 Предлагат повдигане на налога за владеене на повече от един автомобил?
Предлагат повдигане на налога за владеене на повече от един автомобил?

Мнението на арх. Любо Георгиев какво може да се промени в София

Ръстът в размерите е мощно изразен измежду огромните SUV: в най-фрапиращите случаи Land Rover Defender е повишен с 20,6 см, а Mercedes X5 с 6 см единствено за шест години. През 2023 година Volvo стана с 4,1 см по-широк със своя EX90. Производителите на коли употребяват този напредък на най-големите SUV, с цел да усилят и ширината на транспортните средства в междинния и компактния сегмент.

Тенденцията към по-широки транспортни средства понижава пътното пространство, налично за други транспортни средства и велосипедисти, до момента в който паркираните коли в допълнение навлизат в пешеходните пътеки. По-широките структури също по този начин разрешават в допълнение повишение на височината на транспортните средства, макар че данните за произшествия демонстрират, че нарастване с 10 см на височината на предните елементи на транспортните средства носи 30% по-висок риск от смъртни случаи при конфликти с пешеходци и велосипедисти.

Няколко европейски града към този момент вкараха по-рестриктивни правила за паркиране на SUV. Париж е най-новият и най-големият европейски град, който се оправя с наклонността за по-големи коли и прикани жителите да гласоподават дали таксите за паркиране би трябвало да бъдат утроени за изключително тежки коли. Скорошно изследване на акцията за чисти градове откри, че към две трети от парижани поддържат по-високи такси за паркиране на огромни, тежки и замърсяващи транспортни средства. Ако бъдат утвърдени, новите ограничения във френската столица ще бъде основан значим казус за доста други европейски градове, които обмислят сходни промени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР