Новините за дейностите по заместване на вноса на китайския гигант

...
Новините за дейностите по заместване на вноса на китайския гигант
Коментари Харесай

Huawei отново започва да произвежда чипове за камери за наблюдение напук на санкциите на САЩ

Новините за дейностите по заменяне на вноса на китайския колос Huawei се появяват една след друга. Докато целият свят се чуди от кое място смарт телефоните от серията Mate 60 са получили своите 7 nm процесори, Huawei в това време възобновява доставките на полупроводникови съставни елементи по лична разработка за системи за видеонаблюдение. В същото време представителите на компанията приканват за по-активен преход към локални съставни елементи.

Ройтерс по свои канали откри, че главното поделение на Huawei е възобновило доставките на полупроводникови съставни елементи лична разработка за камери за видеонаблюдение от горния ценови сегмент, макар че преди този момент глобите на Съединени американски щати не позволяваха на компанията да прави това от 2019 година насам. Според първоизточника, китайските клиенти на Huawei в този пазарен сегмент получават нови партиди лични полупроводници за камери за наблюдаване от тази година.

Разбира се, чиповете за камери за наблюдаване са видимо по-лесни за създаване и произвеждане, в сравнение с чиповете за смарт телефони, само че даже и в тази област Huawei беше принудена да ограничи пазарното си наличие след въвеждането на глобите на Съединени американски щати през 2019 година. Чиповете за видеокамери се създават от подразделението HiSilicon, което сътвори и 7-nm процесора Kirin 9000S, станал причина американските управляващи да проверяват действителното положение на нещата в китайската полупроводникова промишленост.

Преди глобите против Huawei да влязат в действие, HiSilicon държеше до 60% от международния пазар на чипове за камери за наблюдаване. През 2021 гoдина, заради рестриктивните мерки за експорт от Съединени американски щати, делът на HiSilicon към този момент не надхвърляше 3,9%, само че компанията към момента можеше да доставя на пазара стеснен набор от съществени съставни елементи. Сега китайските източници са подготвени да разгласят за завръщането на Huawei в този пазарен сегмент с нови чипове, основани в изискванията на американските наказания.

В същото време Ерик Сю Чжиджун – заместник-председател на борда на шефовете на Huawei, от страниците на китайските издания приканва китайските производители като цяло да употребяват по-активно локалната компонентна база, тъй като без това ще бъде невероятно да се реализира прогрес в намаляването на софтуерното закъснение по отношение на задграничните артикули. Сега такова закъснение несъмнено съществува, както признава ръководителят на Huawei.

Ако китайските съставни елементи се употребяват в огромен мащаб е допустимо да се реализира прогрес в развиването на локалните технологии и артикули, сподели той. Според управлението на Huawei глобите на Съединени американски щати и техните съдружници няма да изчезнат в бъдеще, тъй че няма смисъл да се разчита на приемането на технологии от чужбина. Китайските компании би трябвало да създават артикули, които са изцяло или в по-голямата си част самостоятелни от непознати технологии. Надпреварата за задгранични софтуерни водачи ще бъде дълга, изясни заместник-председателят на борда на шефовете на Huawei.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР