Нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките

...
Нови санкции срещу Русия ще бъдат наложени възможно най-скоро. Заявките
Коментари Харесай

Готвят се нови санкции спрямо Русия след снимките от Буча

Нови наказания против Русия ще бъдат наложени допустимо най-скоро. Заявките пристигнаха след разпространяването на информацията и най-много на фотосите за това, какво се е случвало в Буча и Гостомел, край Киев, по време на съветската окупация. Светът е шокиран. Въпреки това разновидността за европейско ембарго върху петрола и газа от Русия евентуално ще остане в запас за момента.

Според изказванията на европейски политици и публични лица и дума не може да става за анулация на наказания, до момента в който войната не спре изцяло, а наказания ще останат годни дълго и по-късно.

Целта на невижданите ограничавания против Русия в отговор на нахлуването в Украйна е да я откъснат от западните технологии и пари, и да лишат водача ѝ Владимир Путин от опцията да продължи тази война.

Въпреки това рестриктивните мерки разрешават на Русия да печели над 650 млн. евро на ден от продажбата на нефт, газ и въглища в Европа, а бавните мирни договаряния дават слаба вяра, че ще бъдат избегнати по-нататъшни драконовски ограничения като затваряне на европейски пристанища, цялостно изключване на банките от SWIFT и ембарго върху петрола и газа.

Всичко се промени през миналия уикенд, откакто бяха оповестени шокиращи фрагменти и доказателства за принуждение и изтезания на цивилни жители в окупираните от Русия украински земи. Руското министерство на защитата отхвърля жестокостите и назовава фотосите и видеоматериалите на международните медии инсценирани.

Европейски Съюз се готви да одобри спомагателни наказания против Москва на фона на известията за жестокостите, осъществени от съветските войски при отстъплението им от Киев.

Според Financial Times чиновници на Европейски Съюз оказват помощ на Украйна и редица неправителствени организации да съберат доказателства, с цел да може казусът да бъде отправен до интернационалните съдилища, а в сряда ще обсъдят нови ограничавания против Русия.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок към този момент даде обещание да " ускори глобите против Русия и да окаже още по-голяма поддръжка на бранителите на Украйна ", френският ѝ сътрудник Жан-Ив Льо Дриан прикани за оптимален интернационален стопански напън върху Москва, а министър-председателят на Естония Кая Калас съобщи, че петият пакет от строги наказания би трябвало да бъде въведен допустимо най-скоро.

BBC напомня, че към този момент въведените от Европейски Съюз ограничения включват отвод на седем съветски банки от достъп до системата SWIFT, възбрана за експорт за Русия на основни технологии в региона на защитата, енергетиката, телекомуникациите и авиацията, възбрана за полети на съветски самолетни компании във въздушното пространство на Европейски Съюз и заледяване на активите на стотици съветски олигарси и длъжностни лица, в това число на президента Владимир Путин.

Новите ограничения, препоръчани от някои членове на Европейски Съюз, включват спомагателни самостоятелни наказания, възбрана за влизане на съветски кораби в пристанища на Европейски Съюз, нови ограничавания върху износа и възбрана за експорт на сила, за които отдавта Украйна приканва.

Преди неделя петият пакет единствено се обсъждаше и щеше да включва известно стягане на съществуващите ограничавания и затваряне на малки врати, само че не включваше ембарго.

Както означи в тази връзка литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, " пазаруването на петрол и газ от Русия значи финансиране на военни закононарушения ". Литва към този момент стана първата страна от Европейски Съюз, която изцяло отхвърли да внася съветски газ.

В Туитър Шарл Мишел също анонсира нови наказания и нова поддръжка за Украйна.

Министър-председателят на Естония Кая Калас също прикани за нови наказания. " Безразличието е майка на всички закононарушения ", съобщи Калас, разяснявайки, че фотосите от Буча и Ирпен припомнят за кланетата на нацисткия и руския режим.

Въпросът в този момент е дали Европейски Съюз ще реагира на известията на международните медии и правозащитници за закононарушения против цивилни жители, като форсира съвсем контрактувания пакет и го разгласи още в понеделник-вторник, или ще избере по-сериозни ограничения, макар че те заплашват благосъстоянието и спокойствието на Европа.

Западните медии оповестяват, че към момента няма консенсус. Източна Европа, най-много Полша и балтийските страни, упорстват за фрапантни мерки; дребна група страни, отпред с Германия, само че най-големият промишлен мотор и главен консуматор на сила в Европейски Съюз, обаче се опълчва на ембаргото и даже на частичния отвод от нефт и газ от Русия.

Санкциите се постановат с единогласие от всички 27 страни от Европейския съюз - втората по величина стопанска система в света с над 450 милиона поданици. А това е добра вест за Путин, който има и други подвластни от газа " сътрудници " в Европейски Съюз, най-много Унгария, Италия и Австрия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР