Нови съкровища и тайни са разкрити на мястото на потънал

...
Нови съкровища и тайни са разкрити на мястото на потънал
Коментари Харесай

Откриха съкровище на бог Амон Ра край бреговете на Египет

Нови " съкровища и секрети " са разкрити на мястото на потопен храм край средиземноморското крайбрежие на Египет, заяви Европейският институт за подводна археология (IEASM) в прессъобщение.

Екип от подводни археолози, управителен от френския морски археолог Франк Годдио, е направил нови открития на мястото на храм на господ Амон в античния пристанищен град Тонис-Хераклеон в залива Абукир, оповестиха от института.

Екипът изследва южния канал на града, където големи каменни блокове от античния храм са се срутили " по време на прелом, датиран към средата на II в. пр.н.е. " , оповестиха от института.

Храмът на господ Амон е бил мястото, където фараоните са идвали, " с цел да получат купите на властта си като универсални царе от висшия господ на древноегипетския мавзолей " , споделят от института.

" Открити са скъпоценни предмети, принадлежащи към съкровищницата на храма, като сребърни ритуални принадлежности, златни бижута и нежни алабастрови съдове за парфюми " , съобщи IEASM. " Те свидетелстват за благосъстоянието на това светилище и за благоденствието на тогавашните поданици на пристанищния град ".

" Изключително вълнуващо е да открием такива деликатни предмети, които са оживели непокътнати макар мащабите на катаклизма ", споделя археологът Годдио, който е президент на IEASM и началник на разкопките.

Откритията станаха вероятни с помощта на създаването и потреблението на нови технологии за геофизично изследване, които могат да откриват кухини и предмети, " заровени под пластове глина с дебелина няколко метра " , обявиха от института.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР