Нови разкрития около мистериозните експлозии на газопроводите Северен поток 1

...
Нови разкрития около мистериозните експлозии на газопроводите Северен поток 1
Коментари Харесай

Експлозиите на Северен поток 1 и 2: Украинци и руснаци ли стоят зад саботажа?

Нови разкрития към мистериозните детонации на газопроводите " Северен поток " 1 и 2. Според " Ню Йорк Таймс " има разследващи данни, които сочат, че гърмежите най-вероятно са осъществени от проукраинска група, формирана както от украинци, по този начин и от руснаци.

Изданието се базира на високопоставени американски чиновници в тайните служби. Знаете - през септември газопроводите, благосъстоятелност на съветския енергиен колос " Газпром " бяха наранени от поредни детонации. Това се случи в датски и шведски териториални води.

На 26 септември предходната година мощни детонации отвориха четири огромни пробойни в тръбите на " Северен поток " 1 и 2. Месец по-рано съветската " Газпром " беше прекратила доставките на синьо гориво за Европа по " Северен поток " 1, с мотив " потребност от ремонт ".

Другият газопровод по този начин и не проработи. Москва упрекна Запада, без да го декларира изрично. НАТО и западните водачи намекнаха, че не е изключено Русия сама да е направила детонациите. Започна следствие. Единственото, в което всички са сигурни досега - газопроводът е взривен съзнателно.

" Това, което сигурно знаем е, че детонациите на газопровода Северен поток са бойкот, само че не можем да твърдим изрично кой стои зад него. Разследването продължава ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Във вторник " Ню Йорк Таймс " разгласява следствие, в което, цитирайки разследващи данни, твърди, че зад офанзивата стои проукраинска група. Изданието се базира на почитан представител на американските секрети служби. Твърди се, че причинителите на саботажа по всяка възможност са група, формирана от украинци и/или руснаци. Изрично се показва, че няма никакви доказателства украинският президент Зеленски или други високопоставени фигури в Киев да са забъркани.

Паралелно следствие вършат и публицисти от Германия, които доближават до сходни заключения. Михаел Гьоченберг от публичната ARD твърди, че е открита лодката, употребена за секретната интервенция по взривяване на " Северен поток ". Наета е от основана в Полша компания за яхти, благосъстоятелност на двама украинци. Самите причинители били шестима - петима мъже и една жена.

" Тези разкрития са доста надалеч от това, което в началото мислехме, че се е случило. В първите дни след детонациите се говореше, че евентуално саботьорите са употребявали дребна подводница, която е сложила експлозивите върху тръбите. Всичко това беше отхвърлено и в този момент се твърди с голяма решителност, че са били водолази. Това, което не знаем, е националността на тези хора, а тъкмо това е най-любопитното. Не знаем и кой ги е наел ", разяснява Михаел Гьоченберг, публицист от ARD.

Украинският боен министър изрично отхвърли Киев да има връзка с детонациите.

" Тази история несъмнено е странна, само че ние нямаме нищо общо с нея. Уверен съм, че следствието ще ни даде повече изясненост. Поласкани сме - това е комплимент за нашите специфични сили, само че не - не сме го направили ние ", добави Олексий Резников, министър на защитата на Украйна.

Не закъсня и коментарът на Кремъл - представителят на Путин - Дмитрий Песков дефинира изказванията за възможна интервенция на украински и съветски жители като " подправена вест " и прикани Русия също да бъде позволена до следствието, което се води от Германия, Швеция и Дания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР