Нови препятствия се появиха пред изграждането на националната здравна информационна

...
Нови препятствия се появиха пред изграждането на националната здравна информационна
Коментари Харесай

Провал от недоглеждане с поръчката за здравна информационна система

Нови трудности се появиха пред построяването на националната здравна осведомителна система (НЗИС). След като през август месец Министерството на здравеопазването разгласи поръчка за І и ІІ стадий на системата, чиято стойност е над 4 млн. лева без Данък добавена стойност, потегли серия от тъжби против нея. Процедурата първо бе спряна краткотрайно, а към този момент е и изцяло прекъсната.
В Комисията за защита на конкуренцията са постъпили тъжби от компаниите „ Стемо “ ООД, „ Ифелоус “ ООД и „ Гама Консулт – Калинкин, Прокопов и сие “ СД. По недоволствата на първата и третата компания Антимонополната комисия е почнала производства. От втората е поискала доказателства, че фактически е заинтригувано лице.
На 27 септември, поради поисканата от „ Стемо “ краткотрайна мярка, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е издал заповед за прекъсване на процедурата.
Ден по-късно я е прекратил, а през днешния ден (2 октомври) трябваше да се отварят офертите.
Причината е съдбовно недовиждане от страна на възложителя.
В обявлението не е посочено, че индикаторът „ техническа оценка “ с тежест 60% се дефинира от два индикатора, надлежно тяхната тежест. „ От горното следва, че участниците нямат изясненост за метода, по който се образува крайната оценка по индикатор „ Техническа оценка “, както и не дава задоволително информация за точния способ, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени “, написа в заповедта на министър Ананиев.
Това е единствено едно от нарушаванията, позволени от здравното ведомство. Има и други три, а срокът за отстраняването им е изтърван. Установените нарушавания в тази ситуация не могат да бъдат отстранени, без това да промени изискванията, при които е оповестена процедурата.
Така за следващ път се отсрочва във времето въвеждането на Национална осведомителна здравна система – една от значителните упоритости на държавното управление, визирани като цели в програмата му за ръководство.
Невъзможно е и спазването на периода, стихотворец пред Европейската комисия за създаване на НСИЗ през месец декември тази година.
Първият и вторият й стадий включват следните съставни елементи: направа и доработка на регистри за осъществяване на здравната система; създаване на подсистема за електронни административни услуги; създаване на здравно-информационен портал; създаване на единно национално електронно здравно досие; създаване на подсистема за електрона рецепта и електронно направление.
Изграждането на НЗИС е част от огромния план „ Приоритетни планове в осъществяване на пътната карта за осъществяване на тактиката за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2016-2020 година “ Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 12 млн. лева, които са обезпечени от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР