Нови правила за прием в първи клас въвежда Министерството на

...
Нови правила за прием в първи клас въвежда Министерството на
Коментари Харесай

Нови критерии: 3 години уседналост за прием в първи клас

Нови правила за банкет в първи клас вкарва Министерството на образованието, откакто съдът анулира предходните и Столична община предложи уседналост. С максимален късмет за записване ще са децата, чиито родители живеят в региона на учебното заведение най-малко от 3 години, плануват промени в Наредба 10 на МОН, импортирани за разискване на 28 юли.

Промяната евентуално цели попречване на измамите, на които станахме очевидци - родители с подправени адресни регистрации да изместват фамилии, които от години живеят край обещано мечтано учебно заведение.

Според промените в наредбата общините ще създават система за банкет с водещ аршин непосредственост на учебното заведение до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника.

Местната власт ще дефинира и прилежащи региони на учебните заведения за обсег на учениците.

В територията на прилежащия регион на средищните учебни заведения се включват и обитаемоте места без учебни заведения, от които са ориентирани учениците.

Децата, които дават отговор на водещия аршин - непосредственост до учебното заведение, ще се разпределят в следните групи:

- първа група - деца, чийто родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение и постоянният/настоящият му адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението;

- втора група - деца, чийто родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 година, само че постоянният/настоящият му адрес е изменен в интервала през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението;

- трета група - деца, чиито родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия региона на учебното заведение, само че постоянният/настоящият му адрес е бил изменен през последната една година преди подаване на заявлението;

- четвърта група - деца, чиито родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес отвън прилежащия регион на учебното заведение към деня на подаване на заявката.

Първа група ще има максимален късмет за банкет, четвърта - минимален.

За разпределянето в групите ще се взема по-благоприятния за ученика адрес (постоянен или настоящ).

Когато броят на децата в избрана група надвишава броя на местата, децата в тази група ще се подреждат по следните спомагателни критерии:

1. дете с трайни увреждания над 50%;

2. дете с двама умряли родители;

3. други деца от фамилията, учащи се в училището;

4. деца, приключили подготвителна група в определеното учебно заведение.

Според претекстовете на министъра на образованието Красимир Вълчев въвеждането на обединен аршин за банкет в първи клас е належащо " за гарантиране еднакъв достъп до качествено обучение и приобщаване на всеки възпитаник ".

Собствена система за банкет на база тези критерии ще е нужна единствено на общините с повече от едно учебно заведение.

Предложените промени са разисквани с членовете на работната група, назначена със заповед на министъра на образованието и науката, акцентират от МОН.

Според тях измененията ще улеснят работата на учебните заведения, без да се нарушава ползата на учениците, и се основават условия общините да подсигуряват равнопоставеност на всички претенденти при приема в първи клас и да се преодолее концентрирането на възпитаници в избрани учебни заведения за сметка на други.

Определят се ясни правила за банкет, което ще обезпечи и по-добри благоприятни условия за надзор при кандидатстване, класиране и записване на учениците в другите типове учебни заведения, написа още министър Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР