Нови правила за прием на първокласниците. Миналата година родители се

...
Нови правила за прием на първокласниците. Миналата година родители се
Коментари Харесай

Нови правила за прием на първокласниците тази есен

Нови правила за банкет на първокласниците. Миналата година родители се оплакаха, че системата дискриминира многодетните фамилии. Причината - по-малките деца попадат в разнообразни учебни заведения от по-големите си братя и сестри.
 
Тази година най-вече точки за банкет ще продължава да носи 3-годишната уседналост на детето наоколо до учебното заведение. Това е така наречен „ Първа група ”. В същата група, без значение от непрекъснатия или сегашен адрес, ще попадат и децата, които желаят да учат в учебното заведение на по-големите си братя или сестри, оповестява.
 

Повече точки при приема ще имат и децата с един умрял родител, както и цялостните сираци. Досега те получаваха надлежно по 3 и по 5 точки. В идния банкет точките ще са с идентична тежест - 6.
 
Бонусът за първокласниците с по-големи братя и сестри в същото учебно заведение се дава и поради нуждата от по-лесна акомодация, споделят от просветното ведомство. „ Да имаш чувството, че има някой непосредствен, към който да се обърнеш, това е необикновено. А и децата в първи клас още нямат привички, от време на време не помнят и си оказват помощ ”, съобщи Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.
 

Както и предходната година, по този начин и тази бъдещите първокласници ще бъдат разграничени в четири групи. В първата ще попаднат тези, които живеят 3 или повече години в региона на учебното заведение. Във втората - децата, които са на адреса си от 1 до 3 години. В трета група са тези, които живеят до учебното заведение по-малко от една година. А в последната група остават претендентите, които не живеят в региона на определеното учебно заведение. Ако децата са с еднакъв брой точки в действие влизат спомагателни критерии.-->
 

„ Когато имаме над 50% увреждане или когато децата са с умряли родители. Други от спомагателните критерии са когато детето е било в подготвителна група или когато фамилията е с повече от две деца ”, изясни Михайлова.
 
До дни измененията ще бъдат публично гласувани, а акцията за банкет в първи клас стартира през април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР