Нови правила при шофьорските изпити. Предвижда се електронна система да

...
Нови правила при шофьорските изпити. Предвижда се електронна система да
Коментари Харесай

Новости за бъдещите шофьори

Нови правила при шофьорските изпити. Предвижда се електронна система да задава маршрута, по който ще минават бъдещите водачи на коли. Така съгласно сектора ще се отстрани субективния фактор при провеждането на изпита. От Съюза на центровете по авто-мото подготовка обаче считат, че сходна смяна е неприемлива и ще докара до взрив на правосъдни каузи.

Предвиждат се промени, както в теоретичния, по този начин и в практическия изпит. При теорията – ще отпаднат част от въпросите, а на тяхно място ще има интерактивни видеоклипове, определящи подготовката на претендентите. При практическия – навигация, а не изпитващ ще показва по кой път да мине кандидат-шофьорът.

Вече месец Светослав Косерков усвоява шофирането на доктрина и процедура. Кара единствено в квартал " Хаджи Димитър " в София. След като измененията влязат в действие обаче, е изцяло допустимо изпитът му да го води в напълно чужд регион.

" Малко ме тормози, само че пък въпреки това, по този метод би трябвало да се приготвя за водач, тъй като в бъдеще, когато нямам инструктор до себе си, би трябвало да съм подготвен на всевъзможни обстановки ", счита Косерков.

Именно за бъдещите водачи да излязат оптимално готови на пътя и да потвърдят уменията си преди да получат книжката, от " Автомобилна администрация " плануват внедряването на електронна система.

" Това не е по-различно от системите за GPS, които сега всички използваме. Системата ще демонстрира мястото, където се намират сега. Изпитващият ще би трябвало да вкара последна точка до каква степен би трябвало да стигне обучаемият. Системата дефинира маршрута, а не изпитващият. Искаме да отстраняваме субективния фактор ", разясни изпълнителният шеф на ИА " Автомобилна администрация " Бойко Рановски.

От сектора считат, че с измененията ще се отстрани опцията на едни претенденти да се дават по-лесни направления, а на други – по-трудни.

" В момента, да не кажа 100%, само че на 90%, курсът минава в региона, в който е изпитът, единствено че книжката не е за " Овча купел ", а за целия свят. Много постоянно се случва – преди да стартира изпитът - спогодба, еди кой си да мине по тази улица. Но се влива в пътния поток, без да има нужния най-малко познания и умения ", акцентира изп. шеф на Асоциацията за подготовка на автомобилистите Красимир Георгиев.

От Съюза на центровете по авто-мото подготовка обаче настояват, че претендентите не са готови за изпити с навигационни системи.

" Ние не можем да създадем нещо, което го няма в образователната документи, образователната стратегия и претендентите не са готови по този метод да се образоват, както и да бъдат изпитвани. И това е най-голямата покруса сега. Ако това нещо бъде вкарано, то ще провокира взрив от правосъдни каузи! Това е нелегално ", безапелационен е ръководителят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов, предава NOVA.

" Тези правила за маршрутите са признати през 2021, 2022 година. Отложено е влизането в действие, тъй че всички образователни центрове знаят за тези промени и по кое време ще влязат в действие. Имаха задоволително време да си приготвят претендентите ", разяснява Рановски.

Очаква се преди да бъде приложена на процедура идващия месец, новата система да бъде пусната в тестов интервал от 18 април.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР