Нови поръчки за зимно поддържане при действащи петгодишни договори обяви

...
Нови поръчки за зимно поддържане при действащи петгодишни договори обяви
Коментари Харесай

Ловък държавен трик срещу пътните строители - поръчки за по-евтини договори за зимно почистване

Нови поръчки за зимно поддържане при настоящи петгодишни контракти разгласи за шестте района на страната Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Въпреки че от няколко дни сегашните реализатори чистеха сняг по републиканските пътища, АПИ изненадващо започва 7 незабавни процедури за 28-те области и автомагистралите Тракия, Струма и Марица.

Срокът на бъдещите контракти за осъществяване на действия по зимно поддържане и възстановителни работи при спешни ситуации на републиканската пътна мрежа ще е една година, а общата им планирана стойност е 81,8 млн. лева без Данък добавена стойност (98,2 млн. лева с ДДС).  
 Зад кулисите на пътната поддръжка - в случай че числата се извадят от подтекст Зад кулисите на пътната поддръжка - в случай че числата се извадят от подтекст
Сформирането на единични цени си е приоритет, фирмена политика, фирмен запас и фирмен светоглед. Не може да има знак за тъждество за вс...

Мотивът съгласно документите е, че досегашните контракти са с планирана стойност, която към този миг e неведнъж надхвърлена. В тази връзка министрите на финансите и на районното развиване са внесли сигнал до основния прокурор. С него сезират прокуратурата за дейностите на АПИ по разходването на средства от държания бюджет.

" С оглед гореизложеното АПИ е в неспособност да прави възлагания по договорите с горепосочения предмет, поради което същите следва да бъдат прекъснати и е належащо да се изберат нови реализатори по реда на чл.74, алинея 4 от Закон за обществените поръчки (Закона за публичните поръчки) ", показва още възложителят. Това е законовият правилник при пораждане на условия, които изискват незабавно възлагане на поръчка, да не се съблюдава минималният 30-дневен период за подаване на предложения, а да се редуцира на половина . При тези поръчки срокът за офериране ще изтече на 27-ми октомври.

Решенията за новите възлагания са подписани от изпълняващия длъжността ръководител на Управителния съвет на АПИ инж. Ивайло Дачев на 11-ти октомври, а новите обявления излязоха в последния работен ден от миналата седмица. Стойностите обаче са много занижени на годишна база.

За Югоизточния регион, включващ областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, прогнозната стойност е 7 млн. лева без Данък добавена стойност. При петгодишното възлагане пределната сума е била 72.9 млн.лв., което прави 14,6 млн. лева приблизително на година. Тоест в този момент сумата е свалена двойно.

За областите Видин, Враца, Монтана и Ловеч в Северозападния регион е заложена сумата от 10,9 млн. лева (при близо 17,4 млн. лева за година в обявлението от 2018 г.)
 В борбата за милиарди с страната - кой кой е в пътното ни строителство В борбата за милиарди с страната - кой кой е в пътното ни строителство
Когато се прекатури каруцата – пътища доста, е споделил българският народ. Тази сентенция с цялостна степен важи за пътното строителств...

В Североизточен регион (области Варна, Добрич, Търговище и Шумен) са планувани 10,3 млн. лева (при 12 млн. лева годишно в процедурата от 2018-та).

За областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра (Северен централен район) залагат лимит от 11,6 млн. лева (при близо 14,9 млн. лева за всяка от петте години в предходния договор). 

За Южен централен регион (с области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково), прогнозната стойност е 11,4 лева (при приблизително 18,9 млн. лева годишно в обявлението от 2018-та).

Пределната цена за Югозападен регион (с области Благоевград, Кюстендил, Перник и София) е 13 550 000 лева (при 19,7 млн. лева приблизително на година в процедурата от 2018-та).

Поддръжката на автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Марица " е за най-много 17 млн. лева (при 26,2 млн. лева годишно в миналата процедура).
 Цивилизовано на повърхността: Имало неизплатени заплати в пътния отрасъл, само че не за това се стачкува Цивилизовано на повърхността: Имало неизплатени заплати в пътния отрасъл, само че не за това се стачкува
Протестът на Браншова камара " Пътища " не е за заплати, а страната да си извърши отговорностите по към този момент поети контракти. Никога не сме твъ...

Сред критериите, на които би трябвало да дават отговор претендентите, е през последните 5 години да са изпълнили действия с предмет и размер, сходни на този в поръчката. Всичките им машини обаче би трябвало да са с GPS устройства, които  поддържат база данни за не по-малко от 12 месеца обратно, предоставящи опция на възложителя да управлява в действително време и по електронен път настоящото им местонахождение за съответната дата и час, посока на придвижване, изминат маршрут, пробег, прекъсвания и престой.

На този стадий – първи работен ден след оповестяването на поръчките, в Комисията за защита на конкуренцията не са постъпили тъжби против обявленията. Твърде евентуално е обаче в идващите дни актуалните реализатори да ги апелират, което значи да бъдат блокирани.  

Припомняме, че предходната седмица инж. Ивайло Денчев след срещата в Министерство на регионалното развитие с посочи, че зимното разчистване и поддържане на републиканската пътна мрежа е обезпечено. Ден по-рано (в понеделник, 11-ти октомври) от Министерство на регионалното развитие оповестиха следното: " За зимното поддържане 46-ият парламент обезпечи 100 милиона лв., които ще отидат в пътния отрасъл не под натиска на улицата и не с политически цели, а против изрядно завършени двустранни съглашения сред АПИ и съответните компании ". Това значи обществено оповестено желание да работят с определените към този момент реализатори, а в това време са подписани решенията за нови възлагания. 

От браншовата камара " Пътища " към този момент се въздържат от коментар, защото на 20-ти октомври им следва съвещание на Управителния съвет, когато тематиката ще бъде разисквана. Но членовете на камарата претендират за куп пари поради пътно строителство и поддръжка, а също така тече спор тъкмо дали настоящите контракти покриват техните претенции, откакто служебното държавно управление упорства, че това са действия отвън планувания на АПИ бюджет -!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР