Нови политически сблъсъци За и Против старта на преговорите на

...
Нови политически сблъсъци За и Против старта на преговорите на
Коментари Харесай

След изказването на Радев за РСМ: Разнопосочни политически реакции в парламента


Нови политически конфликти " За " и " Против " старта на договарянията на Северна Македония с Европейския съюз.

Президентът Румен Радев разгласи, че евроатлантническите сътрудници ни оказват напън ветото да отпадне, а Българска социалистическа партия сложи нов ултиматум и предизвести, че в случай че това се случи, Кирил Петков няма да е министър председател.

В зала НДК президентът ще участва на тържествения концерт по случай 75-годишнината от основаването на отбор Гоце Делчев. Днес, 119 години от гибелта на една от легендите на българското освободително придвижване - Гоце Делчев - президентът сподели на всеослушание, че от Европа и Америка оказват напън върху България, с цел да пусне без условия Северна Македония да договаря за еврочленство.

Думите му провокираха разнопосочни, само че остри, реакции в Народното събрание.

Според Радев се употребяват механизми за лобиране и напън върху България.

„ Натискът е голям и това е парадоскално, за жалост напън към страната членка в по-голямата си част, по-малката част към страната претендент, само че напън поради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми. Промяната на конституцията и вписването на една думичка българи, редно с другите елементи от народа, значи, че приемаш европейската концепция ", сподели Румен Радев.

Македонската патриотична организация в Съединени американски щати поддържа тезата, че от Скопие зависи дали ще стане част от Европа.

„ Вярвам, че това е верният метод, господин президент, тъй като щом желаят да са в Европейския съюз, в нас са картите, по този начин да се каже, само че от тях зависи “, съобщи Томас Лебамов, МПО-Пирин, Чикаго.

Българска социалистическа партия предизвести Петков да не взема решения без да пита.

„ Мнозинството и в Народното събрание поддържа тази линия, в случай че министър председателят без да пита реши да направи нещо, няма да бъде министър председател повече “, съобщи Георги Свиленски, Българска социалистическа партия.

„ Нашите сътрудници ни питат за какво България е заела една позиция, на която сама е направила несъгласие, разбирате ли какъв брой е смехотворно това “, сподели Атанас Михнев, Политическа партия.

„ Не имам вяра ние да изглеждаме в очите на Европа като фашисти и нацисти, така че до момента в който се ревизират всички тези позиции, ние ще бъдем непреклонни “, съобщи Станислав Балабанов, ПГ на Има Такъв Народ.

„ Спекулира се с тематиката за натиска и с нашата героична опозиция против този напън и това говорене налива вода в мелницата на разделянето сред България и нейните европейски сътрудници ", съобщи Христо Иванов, ПГ на Демократична България.

Част от опозицията също вижда напън върху кабинета.

„ Ако министър-председателят Петков им споделя, че ще вдигне по този начин нареченото несъгласие, без РСМ да извърши нищо, обикновено е натискът да се усилва “, сподели Екатерина Захариева, ПГ на ГЕРБ.

„ България просто се ръководи извън и който не е решил, не е заповядал на Кирил Петков и компания “, сподели Костадин Костадинов, „ Възраждане “.

Движение за права и свободи обаче поддържа отпадането на ветото.

„ Това в началото решение, което би трябвало да вземе българския парламент, не е дефинитивно и не вкарва автоматизирано Северна Македония в Европейски Съюз “, разяснява Хамид Хамид, Движение за права и свободи.

Вчера нов клуб от интелектуалци от двете страни също изиска зелена светлина за Скопие към Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР