Нови, по-високи такси за обмяна на монети срещу хартиени пари

...
Нови, по-високи такси за обмяна на монети срещу хартиени пари
Коментари Харесай

БНБ вдигна таксите за обмяна на монети срещу хартиени пари

Нови, по-високи такси за обмяна на монети против хартиени пари вкарва Българска народна банка от 1 август. Това става с решение на Управителния съвет на централната банка, оповестяват от там.

Така, от първия ден на идващия месец таксата, която ще заплаща всеки, който носи разменни монети от 10, 20 и 50 стотинки, както и стоманените 1 и 2 лв., към този момент ще се пресмята като 1,7% от цената на предаденото количество, а не 1,3%, както сега.

Това значи, че в случай че носите да вземем за пример 300 лева на стотинки, интервенцията по превръщането им в хартиени левове към този момент ще коства 5,10 лева, а не 3,90 лева, като сега.

Две отстъпки от по-високата цена дава централната банка - подвига тавана за обмяна без комисионна. Първата се дава, в случай че монетите са разграничени по номинал и общата им сума е до 120 лева, а не 100 лева, колкото е сегашната граница.

Ако монетите не са подредени по номинал, тогава освен че няма гратис обменно количество, а 1 август върху цялата стойност на монетите ще се начислява още по-висока такса – 1,8%, с 0,4% по-висока от сегашната.

Втората отстъпка е увеличението с 20 лева на лимита, над който стартира да се начислява процентът такса. Обмяната на 1, и 2 стотинки остава безвъзмездна, а към тях към този момент са добавени и монетите от 5 стотинки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР