Нови по-строги наказания за нарушения на пътя влязоха в сила

...
Нови по-строги наказания за нарушения на пътя влязоха в сила
Коментари Харесай

Важно за пътуващите в Сърбия: Солени глоби за шофьорите – до 1016 евро

Нови по-строги санкции за нарушавания на пътя влязоха в действие в прилежаща Сърбия. Глобите при неспазване на разпоредбите се усилват неколкократно, а допустимото количество алкохол в кръвта при шофиране се понижава от 0,3 до 0,2 промила.

Санкциите варират от 85 до 1016 евро според от нарушаването. Може да ви лишават контролни точки и даже да ви наложат възбрана за шофиране за осем месеца.

От 3 април в Сърбия работи нов Закон за придвижване по пътищата, оповестиха от посолството ни в Белград. Ако шофирате без защитен колан или говорите по мобилния си телефон без hands free, в случай че не сте си измили номерата на колата и те не се четат, ще бъдете санкционирани 10 хиляди динара, което е към 85 евро. Същата глоба ще получите и в случай че карате в обитаемо място и сте надвишили скоростта с 20 до 30 километра в час.

Отнемане на 14 контролни точки, налагане на осем месеца възбрана за шофиране и санкция от 100 до 120 хиляди динара ( или от 846 до 1016 евро) ви грози, в случай че карате в нетрезво положение, в случай че шофирате в обитаемо място със скорост, надвишаваща със 71 до 90 км/ч позволената, както и при шофиране на автомагистрала със скорост, надвишаваща оптимално разрешената с 81 до 100 км. в час.

Същите наказания се постановат, в случай че возите дете под 12 години на шофьорската седалка или на непредвидените за това места, както и в случай че в автомобила има дете под 135 см., което не е сложено в особено столче.

Тези наказания се ползват и в случай че шофирате без включени светлини в тъмната част на денонощието, в случай че откажете дрегер, както и в случай че избягате от пътнотранспортно произшествие, в което сте участник.

Трябва да внимавате и при изпреварване. Санкциите се постановат при изпреварване на автомобил, спрял на пешеходна пътека за пропускане на пешеходци и при изпреварване на колона от коли, придвижващи се с полицейски конвой.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР