Нови пет лекарски колегии подкрепиха Управителния съвет на Българския лекарски

...
Нови пет лекарски колегии подкрепиха Управителния съвет на Българския лекарски
Коментари Харесай

Още пет колегии застанаха зад становището на БЛС за белите е-рецепти

Нови пет лекарски колегии поддържаха Управителния съвет на Българския лекарски съюз в мнението му във връзка с наложителните бели е-рецепти. Срещу актуалното състояние се оповестиха от РЛК – Смолян, Шумен, Пловдив, Велико Търново и Ямбол.

От смолянската гилдия декларират, че на този стадий системата не е подготвена за изписване на антидиабетни лекарства и антибиотици единствено в електронен вид. Според тях новите правила нарушават правата на пациентите за досегаемост, адекватност и навреме лекуване. „ В същото време лекарите са сложени в следващата неуместна обстановка – ограничение на естествената работа, изостряне връзките лекар-пациент, отнемане на огромна част от лекарите в страната да лекуват своите пациенти “, споделят от РЛК – Смолян и допълват, че ограничението по този метод на опцията лекарите да лекуват пациентите е животозастрашаващо за хората.

Шуменските лекари, както и редица други техни сътрудници от други области, оферират гратисен интервал, в които паралелно с електронния вид да остане и хартиеният притежател до премахване на всички грешки по електронната рецепта.

РЛК – Шумен е следващата гилдия, която акцентира, че предписването на лекарства единствено по електронен път лишава лекарите отвън лечебните заведения да практикуват своята специалност, заради неспособност да получат регистрация в приложения програмен продукт, „ с което считаме, че се нарушават правата на лекарите – членове на БЛС, притежаващи лекарски карти “, разясняват от там.

В тази посока е и мнението на РЛК – Пловдив, откъдето приканват да се зачитат  професионалните права на всеки медицински експерт да предписва въпросните лекарствени средства, без значение от това дали е професионално зает с лечебно заведение по смисъла на ЗЛЗ.

Пловдивските лекари се афишират за взаимоотношение сред лекари и фармацевти и за електронната отчетност на медикаментите по всички равнища в системата.

Великотърновската лекарска гилдия пък декларира, че е от основно значение Министерството на здравеопазването да извършва законовите си отговорности във връзка с контрола при разпределяне на медикаменти с рецепта. „ Всяка смяна в нормативната база би трябвало да бъде ориентирана в полза на пациентите и в облекчение на работата на лекарите. Принципите на надзор на отпущането на лекарства не би трябвало да бъдат замествани от рестрикции при изписването с всички последици от това “, споделят от там.

РК на БЛС – Ямбол от своя страна заявява цялостната си поддръжка за дейностите и  решенията на УС на БЛС по отношение на измененията в Наредба 4, които съгласно колегията основават неудобства и проблеми на цялото съсловие.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР