Нови неуредици с изравнителните фактури за парно. Заради недоглеждане в

...
Нови неуредици с изравнителните фактури за парно. Заради недоглеждане в
Коментари Харесай

Доплащаме с 20% ДДС, връщат ни с 9% - нови неуредици с изравнителните сметки за парно

Нови неуредици с изравнителните фактури за парно. Заради недовиждане в закона, клиентите на топлофикационните сдружения, които получават изравнителни сметки ще доплащат употребяваната сила с по-високо Данък добавена стойност от 20%. Тези, които имат да получават пари от сдруженията, ще ги взимат с по-малката ставка от 9%, за какво - вижте.

Само година откакто " Топлофикация София " се наложи да връща пари поради начислено по-голямо Данък добавена стойност, сдружението е изправено пред нова объркваща обстановка. Клиентите, които имат да получават пари от сдружението ще си ги получат с начислено Данък добавена стойност от 9%. Клиентите, които имат да доплатят обаче - ще платят фактурите с 20 на 100 налог.

Според финансистите задължението поражда сега, когато е било фактурирано. Изравнителна сметка не може да бъде фактурирана в оня интервал, тъй като тя в този момент е пресметната и в този момент излиза, по този начин е по закона за енергетиката.

" Този, който има да взима, неговото обвързване е било когато Данък добавена стойност е било 9%, тъй че е разумно той да си върне парите с това Данък добавена стойност. Миналата година беше назад - изравнителните сметки породиха, в интервал, в който Данък добавена стойност беше понижено на 9%. Тогава хората, които имаха да доплащат трябваше да платят с 9% Данък добавена стойност, в този момент е тъкмо противоположното ", Кремен Георгиев.

Потърсихме за коментар Министерството на финансите, което предходната година издаде инструкции по какъв начин да се начислява Данък добавена стойност във фактурите на потребителите, поради което " Топлофикация София " връщаше пари. До излъчването на този материал не получихме отговор.

Намаленото Данък добавена стойност беше краткотрайна мярка въведена от предходния парламент за да подкрепи хората поради високата инфлация. Тя обаче не обхващаше целият изравнителен сезон, а стартира и свършва през юни на предходната и надлежно актуалната година.

" За голямо страдание Народното събрание не взе решение да удължи тази мярка, която съгласно мен беше добра антикризисна мярка за 9% Данък добавена стойност за топлинната сила. В края на краищата без глоба от страна на националното заседание сега хората ще бъдат принудени да заплащат 20% Данък добавена стойност когато имат изравнителни сметки ", изясни омбудсманът Диана Ковачева.

Според омбудсмана не може да бъде оспорен този метод на фактуриране, в случай че не бъде изменен закона.

" Смятам, че това не е заслужено и считам, че Народното събрание би трябвало да огледа към този проблем, тъй като той може да се реши единствено посредством законодателна смяна, само че при всички случаи не е заслужено да се начислява на хората по високото Данък добавена стойност от 20% в случай че преди са използвали силата.

Изравнителните сметки ще влязат във фактурите след 15 август. В момента Народното събрание е в лятна почивка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР