Нови лекарствени терапии, които ще започват да навлизат в клиничната

...
Нови лекарствени терапии, които ще започват да навлизат в клиничната
Коментари Харесай

50% от пациентите с рак ще се лекуват по домовете си

Нови лекарствени лечения, които ще стартират да навлизат в клиничната процедура в България от 2020г., показаха водещи експерти по време на Четвъртата професионална среща в Медицинския университет – Пловдив „ Хематология и онкология – триумфи и провокации ”. Та бе проведена от МУ Пловдив, Клиниката по клинична хематология, Клиниката по педиатрия и генетични болести, Сдружение „ Спри рака ” и огромна община Пловдив.

Научната стратегия откри проф. доктор Жанет Грудева, дм с лекция, отдадена на еволюцията в лекуването на хемофилия А и на най-новата навлизаща терапия. Стана ясно, че през 40-те години на ХХ век пациентите с това вродено заболяване, обвързвано с липса на кръвосъсирващ фактор VIII, не са доживявали зрелост. С въведените през 60-те години плазмени артикули внезапно се понижава смъртността, само че остават уврежданията по ставите от непрекъснатите кръвоизливи. През 90-те години резултатът на заместителната терапия с рекомбинантен фактор на кръвосъсирването доста се покачва. А през днешния ден към този момент съществува модерна терапия, основаваща се на нова идея – не заменяне на изчезналия кръвосъсирващ фактор, а неговото байпасиране, което разрешава на пациента да го инжектира не всеки ден, а на 5 или на 7 дни. Проучване в 19 страни за 54 месеца с пациенти с тежка хемофилия А потвърждава, че лечението дейно превентира ставните кръвоизливи и няма значими нежелани лекарствени реакции. От 2020 година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща този медикамент.

Доц. доктор Веселина Горанова се спря върху новостите в лекуването на мултипления миелом и особено на първия перорален медикамент от този клас. Клиничните изследвания до момента демонстрират, че с помощта на медикамента преживяемостта на пациентите с напреднало заболяване се усилва с над година и половина, освен това при опазване качеството на живот.

Върху прехода от болнично лекуване към лекуване и здравни грижи по-близо до дома на пациентите с онкологични болести беше отдадена презентацията на доктор Елина Белева, дм от Клиниката по здравна онкология. Тази наклонност в международната процедура значи повече амбулаторни процедури, основаване на подготвени мобилни онкологични екипи, потребление на портативни инфузионни помпи и съществуване на перорални химио- и таргетни лечения. В момента в света 25% от онкопациентите се лекуват амбулаторно и у дома, а през 2025 година се чака това да се случи с 50% от тези пациенти. Това е обвързвано с по-голяма задоволеност на пациентите и с по-ниски разноски за публичните фондове.

Д-р Мария Влайкова – шеф на Клиниката по лъчелечение подчертава върху рисковите фактори за появяването на рак на главата и шията – главно тютюнопушене и приложимост на алкохол. Оказва се, че 85% от случаите на рак на главата и шията са свързани с тютюнопушене. Годишно от този тип рак заболяват 630 000 души (5%) в света, само че половината от тях умират още през първата година.

За психическите проблеми и на пациенти, и на лекари в процеса на лекуването, както и за решаването им благодарение на психотерапия, приказва психологът и Балинтов терапевт Събка Дякова-Чехович.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР