Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт

...
Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт
Коментари Харесай

Нововъведения в градския: Хартиеното билетче остава в миналото

Нови карти и билети влизат в действие в градския превоз в София от 2023. Подробности обясни шефът на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев.

Хартиеният билет стопира да се продава на касите на ЦГМ от първи януари, само че всеки, който си е закупил преди този момент, може да го употребява до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в транспортните средства.

През този интервал книжен билет ще се продава само от водачите в градския превоз, само че на цена от 2 лева, вместо 1,60лв. Хартиеното билетче остава и за тези, които имат табиет да го употребяват в метрото, само че за 1,60лв. ще може да се употребява единствено за едно пътешестване.

Част от новите транспортни документи са налични още от септември - годишна карта за възпитаници и студенти; месечна или годишна карта на преференциална цена за младежи до 26-годишна възраст.

От 1 януари 2023 се вкарват билети за време, а валидирането на всички транспортни документи при всяко пътешестване става наложително.

" Ако по време на пътуването се случи някакъв случай, с валидираната си карта можете да докажете, че сте употребили този превоз. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се реализират пътуванията по избрани линии, за прекачванията им, с цел да могат да бъдат направени оптимизации ", уточни Дилчев.
Електронните билети за време могат да се зареждат на два типа пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат употребени при нужда. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа.

С билет 30+ в границите на 30 минути може да бъдат сменяни безграничен брой транспортни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътешестване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лева

Всички, които употребяват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони за таксуване в транспортните средства също ще бъдат таксувани по схемата 30+.

" Това значи, че след първата приложимост на вашата банкова карта, в идващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани. Във всяко ново транспортно средство, в което се качвате, би трябвало да валидирате банковата си карта като пътуването ви в границите на тези 30 минути остава на същата стойност - 1,60 лева ", добави шефът на ЦГМ.
Колкото и да бъде употребена банковата карта денем, в края му пасажерът ще бъдете тарифиран с най-много 4 лева, колкото е цената на дневната карта, което е доста комфортен метод за пътешестване на тези, които употребяват случайно градския превоз, описа Дилчев пред Българска национална телевизия.

Билет 60+ обезпечава опция и на 59-та минута да се качите в транспортно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лева

За тези, които употребяват градския превоз постоянно, най-удобни са дълготрайните транспортни документи, уточни Дилчев.

Очаква се през идната година да проработят и спомагателни приложения.

Част от екипите за надзор на Центъра за градска подвижност ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат инспекциите, които реализират. Очаква се това да понижи напрежението при реализирането на служебните им отговорности.

В момента билетът за неточен пасажер, продаван от контрольора, е 30 лева От Нова година цената му ще бъде нараснала на 40 лева

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР