Нови изчисления показват, че Вселената може да е с два

...
Нови изчисления показват, че Вселената може да е с два
Коментари Харесай

Вселената може да е с два милиарда години по-млада

Нови калкулации демонстрират, че Вселената може да е с два милиарда години по-млада, в сравнение с одобряваха учените до момента. Тези съмнения в изчисленията се дължат на разнообразни подходи към комплицирания проблем по какъв начин да се пресметна действителната възраст на Вселената, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Съществува огромна неустановеност по какъв начин се движат звездите в галактиката " - сподели ръководителката на проучването Ин Джее от института "Макс Планк ".

Учените пресмятат възрастта на Вселената по придвижването на звездите - по този начин мерят какъв брой бързо тя се уголемява. Ако Вселената се уголемява по-бързо, значи е достигнала настоящия си размер за по-малко време, т.е. би трябвало да е относително по-млада. Скоростта на уголемение, наричана константа на Хъбъл, е едно от най-важните цифри в космологията.

Общоприетата възраст на Вселената е 13,7 милиарда години, изчислена на база на константа на Хъбъл 70. В новото проучване екипът на Ин Джее получава константа на Хъбъл 82,4. Така възрастта на Вселената би трябвало да е към 11,4 милиарда години. Учените са събрали информация за изчисленията си въз основата на гравитационните лещи - когато гравитацията изкривява светлината по този начин, че далечни обекти наподобяват по-близки, и върху смяната в силата на светлината.

Друг метод, употребен от европейски учени през 2013 година, е скоростта на разширение на Вселената да бъде избрана по остатъчната радиация от Големия гърмеж. Така тя е по-бавна от 67. В началото на годината нобелистът Адам Рийс стигна до стойност 74, а различен екип - до 73,3.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР