Нови идеи и добри практики, свързани с Програма Възобновяема енергия,

...
Нови идеи и добри практики, свързани с Програма Възобновяема енергия,
Коментари Харесай

Зам.-министър Ива Петрова: Програма ВЕЕЕЕС е с висока добавена стойност в обмена на добри практики за трансформация на енергетиката

Нови хрумвания и положителни практики, свързани с Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “ (ВЕЕЕЕС), разискаха на интернационална полемика в София представители на институциите, локалната, власт, бизнеса, неправителствени организации, научните среди, финансови специалисти. Основните коментирани тематики бяха енергийните спестявания, потреблението на геотермалната сила, енергийният мениджмънт.

Събитието бе част от двудневната конференция „ Енергия за зелено бъдеще “, проведена от Министерството на енергетиката. Ведомството е оператор по програмата по силата на Меморандума за съгласие по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 сред Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньори по програмата са Дирекцията за енергийни и водни запаси NVE на Норвегия и Националният енергиен орган OS на Исландия. Специално за събитието гостува Кирстен Вестгаард, представител на NVE.

Общата стойност на програмата е близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро безплатна финансова помощ за понижаване на въглеродната активност и повишение сигурността на доставките, уточни при откриването на срещата зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, началник на програмния оператор по ВЕЕЕЕС.

Към момента в осъществяване са четири процедури. По енергийна успеваемост и рационализация на уличното осветяване се финансират 24 плана, множеството от които са сполучливо завършили, стана ясно от думите й. По процедурата за енергийна успеваемост в постройките и превръщането им в здания с близо до нулевото ползване на сила в реализация са 16 плана в общините. По оползотворяване капацитета от геотермална сила за отопление и изстудяване на здания се извършват 6 плана за възобновяване на отоплителната система в общински здания, заяви още зам.-министърът. Тя добави, че по най-новата процедура на министерството за енергийна успеваемост в промишлеността сега се подписват контракти за финансиране по 17 плана - за пазаруване на енергийно ефикасни машини в предприятията. Изпълнението на всички планове по програмата ще завърши до края на април 2024 година

Програмата поддържа и двустранните съдействия посредством фонд, който дава опция за непосреден продан на опит сред заинтригуваните страни и страните донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Вече близо 20 общини и компании са се възползвали от нея. ВЕЕЕЕС има извънредно високо равнище на партньорство на равнище план - над 90 на 100 от финансираните планове се извършват в такова съдействие. Така се образува огромна добавена стойност в обмена на положителни практики, значими за прехода и трансформацията на енергетиката към зелените условия, заключи Ива Петрова. Те са изяло в духа на главните цели на програмата - понижаване на въглеродната активност и повишение сигурността на енергийните доставки посредством поощряване на силата от възобновими източници, възстановяване на енергийната успеваемост в постройките, промишлеността и общините и не на последно място – издигане качеството на експертния потенциал.

В рамките на полемиката представители на локалната власт в София, Шабла, Малко Търново, Варна, Бургас, Велинград и други, както и редица водещи консултантски компании демонстрираха презентации за сполучливите си планове за чиста сила и енергийна успеваемост. Събитието беше предавано онлайн във фейсбук профила на Министерството на енергетиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР