Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева

...
Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева
Коментари Харесай

БДЖ купува нови двуетажни и едноетажни влакове за близо 1 млрд. лева

Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лв. ще бъдат закупени от Българските железници, тръжната процедура ще стартира до края на месеца, заяви във Велико Търново заместник-министърът на превоза инж. Илия Илиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

БДЖ планува да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за цифровизация, които ще подсигуряват сигурността.

Двуетажните влакове ще обслужват огромния пътникопоток в региона на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове вид "Интерсити ", които съставляват локомотив плюс четири вагона за околните градски дистанции. Процедурата е част от Плана за възобновяване и резистентност. Формулярите за търговете за готови и признати от Министреството на финансите, следва изпращането им в Европейската комисия. При утвърждение, се чака доставката да е налична до три години, както са регламентите на проекта, посочи Илиев.По същия проект е планувано построяването на Интермодален терминал в Русе, който е в приключена планова фаза.

Голям план на стойност 205 милиона лв. е очакван за възстановяване на системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация по линията Русе-Каспичан.

По Оперативна програма "Транспортна съгласуваност " са планувани средства за построяването на железопътен възел Горна Оряховица на стойност към 125 милиона лв.. Отделно от това ще се плануват средства за интермодален терминал наоколо до Летището в Горна Оряховица, както и средства за изследване за възобновяване на железопътната линия "Горна Оряховица - Елена ", закрита преди близо 20 години, уточни заместник-министър Илиев.

Крайно време е след близо 30 годишен интервал на рушене на железопътния превоз и инфраструктурата да стартира неговото възобновяване на модерно, високо равнище, средства има и воля на държавното управление има, акцентира той и добави, че 100 милиона лв. повече от плануваното ще бъдат предопределени съответно за железопътния превоз в бюджета за 2022 година.

С 50 % ще бъдат понижени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че държавното управление ще обърне внимание на екологичния превоз, в който ще бъде обезпечена чистотата, хигиената и сигурността, означи заместник-министърът.

По линия на европейската TEN-T -мрежа в България ще има опция да бъде построен нов главен ЖП кулоар в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис.

Според заместител министъра има решение на равнище Министерство на превоза, подкрепено от министъ-председателя за създаване на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за авансово изследване още през тази година на тези напълно нови трасета, акцентира Илиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР