Нови данни от спасителните екипи, които работят в Гватмала в

...
Нови данни от спасителните екипи, които работят в Гватмала в
Коментари Харесай

Вулкан уби хора в Гватемала


Нови данни от избавителните екипи, които работят в Гватмала в търсене на оживели след изригването на вулкана Фуего, сочат, че броят на жертвите му е повишен до 62 души.

Заради изригването на вулкана, който се намира на 3 763 м надморска височина и на 35 км. югозападно от столицата Гватемала, се наложи да бъдат евакуирани по неотложност 4 500 души от селища, намиращи се в подножието му. Вулканът Фуего /Огнения вулкан/ изригна пепел и лава над просторен регион и вся суматоха измежду локалните поданици.

До момента в Института по правосъдна медицина са докарани труповете на 62 души, сподели неговият шеф Фануер Гарсия, добавяйки, че жертвите могат да се усилят.

„ Има изчезнали, само че към момента не се знае какъв брой са “, сподели от своя страна Сепхио Кабанас от организацията за справяне с естествени бедствия. Спасителните интервенции предходната нощ бяха спрени от съображения за сигурността на спасителите.

Изригването, което е изненадало хората в региона, е траяло повече от 16 часа. От националния институт по вулканология предизвестяват, че може да се чака ново активизиране на вулкана.

Стълбът пушек, който вулканът е изхвърлил е достигнал височина 2.2 км. над равнището на кратера. Бедствието е засегнало няколко села до вулкана, както и колониалния град Антигуа, който е най-големият туристически обект в Гватемала. Общо към 1.7 млн. души са наранени в една или друга степен от естествената злополука. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР