Нови дъждове заплашват Брегово, където е обявено бедствено положение. Кметът

...
Нови дъждове заплашват Брегово, където е обявено бедствено положение. Кметът
Коментари Харесай

Бедствие в Брегово, чакат дъжд, река Тимок прелива

Нови дъждове заплашват Брегово, където е оповестено бедствено състояние. Кметът на града се притеснява, че река Тимок може да залее града, оповестява NOVA.

Днес към обяд в крайните северозападни региони на България ще стартира да вали, като до края на деня преваляванията ще обзет цялата западната половина от страната, а през нощта против вторник и останалите региони.

Бедствено състояние, река Скът излезе от коритото си

Евакуират хора във Врачанско, прелива язовир

Жертви, десетки срутени къщи и воден пъкъл в Мизия, изтеглиха 800 души

Ще духа слаб, в Източна България до сдържан вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а оптималните - сред 19 и 24 градуса, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

В Брегово се надяват преваляванията при тях и на сръбска територия да са слаби и да не се стигне до ново повишение на равнището на водите на река Тимок.

Реката към този момент заля 7000 декара аграрни земи. Остават още 20-30 см, с цел да прелеят дигите и водата да залее града.

Кметът на Брегово Милчо Лалов се е подготвил за евакуация на застрашените семейства. Най-голямото му терзание обаче е заплахата от екокатастрофа.

„ Има залети дворни места. Може да се наложи евакуация. Имаме подготвеност да приютим хората в две сгради”, декларира Лалов.

От Регионалната здравна ревизия обявиха, че досега не е имало проблем с локалната питейна вода.

„ От 20 години съм кмет. И до момента нямам един разбор за положението на питейната вода. Няма един формален документ, който да уточни има ли или няма проблем. Официално 4 000 декара са изключени от проекта за земеразделяне, тъй като са нечисти с тежки метали - мед и желязо”, показва от своя страна кметът.

Има и терзания поради заплахата от замърсяване от мината в сръбския град Бор.

Предстои да бъдат взети проби от локалната вода, която ще се изследва по химични и микробиологични индикатори.

Ситуацията е усложнена и в село Иново, където се скъса защитна дига, както и в Хайредин, само че към този момент водата залива единствено аграрни площи.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР