Нови covid-мерки и ограничения налагат няколко европейски страни на фона

...
Нови covid-мерки и ограничения налагат няколко европейски страни на фона
Коментари Харесай

Нови covid-мерки в няколко европейски страни

Нови covid-мерки и ограничавания постановат няколко европейски страни на фона на възходящия брой инфектирани с Covid-19. Сред тях са понижаване на продължителността на карантината, задължаване на работодателите да провеждат работа от вкъщи, когато това е допустимо, както и за броя на посетителите на обществени събития. 

В Словения от през днешния ден редуцират продължителността на карантината и валидността на тестванията, само че също по този начин понижават броя на пасажерите в публичния превоз. Такива ограничения бяха признати в сходство с насоките, издадени от Словения народен институт по публично здраве, съобщи STA.

От през днешния ден карантината е съкратена след контакт с висок риск или при влизане в страната без пропуск за Covid-19 от 10 на седем дни. Съгласно новите правила, с цел да се избегне карантината при влизане в Словения, пасажерите, които са били имунизирани или инфектирани с вируса, ще би трябвало да покажат негативен PCR тест, изработен до 48 часа по-рано или бърз тест с резултат от последнит 24 часа. Установената на границата карантина може да бъде прекъсната с негативни PCR проби минимум пет дни след идването.

Според новите ограничения рейсовете ще могат да одобряват единствено толкоз пасажери, колкото е записано транспортното средство, със задължението за празни места отдясно на лидера и зад лидера. Пътниците ще могат да стоят в градските рейсове на разстояние минимум един метър, а местата за паркиране би трябвало да бъдат ясно обозначени. Влаковете ще могат да одобряват толкоз пасажери, колкото са местата.

В Хърватия също влизат в действие нови противоепидемични ограничения. От през днешния ден е въведено задължението на работодателите да провеждат работа от вкъщи, когато е допустимо, събиранията са в допълнение лимитирани и по-интензивен надзор е въведен за заведенията за хранене.

Съгласно решението на Националния щаб за гражданска отбрана, публичните събирания и прояви навън са неразрешени за повече от 50 души (досега са били 100), а събиранията с удостоверения за ковид и със единодушието на локалния щаб са лимитирани до 200. Публичните събирания с повече от 25 души (50 досега) са неразрешени на закрито, а тези с уверение са лимитирани до 100 души. Въведени са нови ограничения за частни събирания, по този начин е допустимо наличието на 20 души (30 до момента), като се изключват събирания, при които всеки има удостоверение и в този случай на частното събиране ще могат да участват 50 души.

Няма промени в работата на заведенията за хранене, само че рестриктивните мерки за броя на гостите, поддържането на физическа отдалеченост от 1,5 метра и потреблението на маски при сядане на масата, както и вентилацията и почистването на пространствата ще бъдат следени по-интензивно. От през днешния ден броят на феновете на спортните мачове е стеснен, тъй че най-вече 20% от трибуните могат да бъдат запълнени на закрито, а до 40% навън.

Гражданите би трябвало да носят маски на религиозни церемонии и в кина и на изложения и на съвещания на представителни органи, без значение дали имат уверение.  

Швеция  също постанова нови ограничавания, само че те ще влязат в действие от 14 януари. Заведенията за публично хранене ще затварят не по-късно от 23:00 ч., като ще бъде въведено и ограничаване за броя на хората в пространствата на една компания - не повече от 8 души. За посетителите на обществени събития с сред 50 и 500 души би трябвало да се обезпечат места за сядане. Университетите се предизвикват да дават отдалечено образование. На всички всеобщи събирания ще се изисква документ за имунизация.

През декември страната към този момент наложи редица ограничавания. В заведенията за хранене се сервира единствено на маси с минимално разстояние от един метър сред тях. При пътешестване с влакове и рейсове на дълги дистанции резервациите са наложителни. За частни събития в пространствата се поддържа оптимален потенциал от 50 души. Всички възрастни бяха посъветвани да заобикалят тълпи от хора, жителите бяха насърчени да употребяват защитни маски в публичния превоз, а работодателите бяха посъветвани да провеждат работа онлайн. При влизане в Швеция от пасажерите се изисква да създадат негативен PCR тест. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР