Нови боеве между етиопската армия и местна милиция в северния

...
Нови боеве между етиопската армия и местна милиция в северния
Коментари Харесай

Сблъсъците в Етиопия пораждат безпокойство за исторически църкви в град Лалибела

Нови боеве сред етиопската войска и локална милиция в северния район Амхара на страната породиха безпокойствие измежду жителите за сигурността на историческите скални църкви в свещения град Лалибела . Това оповестява " Ройтерс ".

Бойци от етнонационалистическа милиция на Амхара " Фано " превзеха Лалибела и Гондар , вторият по величина град в региона на Амхара, за няколко дни през август. Това съставлява най-сериозната рецесия на сигурността в Етиопия след края на преди година.

Бойците на " Фано " се биеха един до друг с армията по време на войната в Тиграй, само че връзките сред двете страни се утежниха, изключително откакто през април федералното държавно управление реши да интегрира силите за сигурност, оперирани от всеки район, в полицията и армията.
 Боевете в Етиопия не престават след опит за разоръжаване на локалните сили
Боевете в Етиопия не престават след опит за разоръжаване на локалните сили

Това става след двугодишния спор в прилежащия район Тигрей

В неделя етиопските бойци са стреляли с тежки оръжия 11 пъти от места покрай църквите , сподели църковнослужител, поискал анонимност. Тези дейности изпращат разрушителни ударни талази през един от подземните монументи, които датират от 12-ти и 13-ти век. " Вибрациите засягат църквите ", съобщи той.

Двама поданици потвърдиха новата вълна от боеве. Един твърди, че етиопската войска е почнала борбата в събота отвън Лалибела. Говорители на етиопското държавно управление, армията и районната администрация на Амхара не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

Лидету Аялев, политик от Амхара, който живее в Съединените щати, разяснява, че се опасява, че църквите могат да бъдат ударени и унищожени. 11-те средновековни пещерни църкви са издълбани от монолитни блокове. Организация на обединените нации ги дефинира като обект на международното завещание през 1978 г. 

Боевете в Амхара убиха минимум 183 души през първия месец на спора, заяви Организация на обединените нации в края на август. Но заради спирането на интернет връзките в целия район " Ройтерс " не съумя да получи ясна картина на последната обстановка.
 Съединени американски щати възобновяват някои доставки на хранителна помощ за Етиопия
Съединени американски щати възобновяват някои доставки на хранителна помощ за Етиопия

Правителството на Етиопия се съгласи да се отдръпна от процеса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР