Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на

...
Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани от Министерството на
Коментари Харесай

С нови 7 млн. евро МРРБ развива пограничните региони между България и Македония

Нови 7 млн. евро ще бъдат вложени от Министерството на районното развиване и благоустройството за развиване на пограничния район сред България и Македония посредством Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Бивша югославска република Македония 2014-2020 година Това разгласи заместник-министър Деница Николова, която ръководи петото съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на програмата, което се организира в Кюстендил.

До дни ще бъде оповестена втората покана за набиране на планови оферти от организации от двете страни на границата , като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца.

Зам.-министър Николова означи, че сега сред двете страни се извършват 48 плана за над 10 млн. евро , като над 50% от контрактувания запас е разплатен. Те са в региона на възстановяване на опциите за развиване на резистентен туризъм, запазване на околната среда и повишение на конкурентоспособността.

Новите планове ще се подават и правят оценка напълно по електронен път, с което се улесняват евентуалните бенефициенти и ще се обезпечи по-голяма гласност при оценка на плановете, които се избират на конкурентен принцип. Интересът е доста огромен, като единствено в границите на първата покана са подадени над 200 оферти, от които са финансирани 48, стана ясно на съвещанието.

" Резултатите, които реализираме, дават своя принос в подтекста на българското председателство на Европейски Съюз , тъй като един от целите ни е приобщаването на Западните Балкани. Тази стратегия е един от образците, които дават своя принос освен към осъществяване на този приоритет, само че и в одобряването на положителните взаимоотношения, основаване на нови партньорства и взаимни планове , които да развиват районите на двете страни и които са доказателство, че дружно реализираме повече ", означи Деница Николова.

Тя акцентира, че предпочитани за програмата ще са интегрираните планове, които реализират задачите на заложените знаци. " Обявяваме за финансиране 100% от ресурса на програмата, с което се надяваме до края на годината да осъществим всички 27 знаци. Към момента покриваме 14 от тях ", сподели още заместител районният министър.

Интересът е голям, тъй като резултатът е забележим. Успяхме да развием капацитета на тези изостанали райони. Така способстваме и за осъществяване на Договора за добросъседство сред двете страни.

Пред публицисти в Кюстендил зам.-министър Деница Николова заяви, че с доста положителни темпове се извършва и Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година Към днешна дата са контрактувани 67% от средствата по програмата, които са над 3 милиарда лева Извършените заплащания са в размер на 27% от контрактуваните средства.

Зам.-министър Николова анонсира, че до седмица ще бъде дискутирана на комитет за наблюдаване поканата за енергийна успеваемост в дребните общини , а до края на месец април ще започва и мярката за деинституционализация на възрастни хора и схемата за финансиране на планове в туризма.

" Трябва да вършим разграничаване сред териториално-административно разделяне на страната, което касае броя на общините и областите, и статистическите региони, които сега са обект на внимание и полемика от позиция на отчитане на индикатори към Европейски Съюз за развиването на дадена територия ", разяснява още зам.-министър Николова в отговор на въпрос за измененията в обсега на регионите за обмисляне.

" Предстои необятно публично разискване на разновидностите, препоръчани от работна група , във връзка с статистическите региони. Те са значими доколкото предопределят посоката на вложенията след 2020 година, като основа за програмирането на всички европейски стратегии, които се извършват на национално равнище. Целта ни е да обособим територията по такива признаци и индикатори, че да имаме опция в бъдеще посредством това райониране, посредством ориентиране на вложенията, да получаваме по-добри резултати и по-високо икономическо развиване " , сподели още Николова.

Тя изясни, че районите на страната ще се обособят на географски принцип , отчитайки броя на популацията, естествените дадености, капацитетите за развиване, икономическите връзки и други, с цел да може да се реализира и по-целенасочено развиване в бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР