Нови 18 687 123,16 лева се отпускат от Министерството на

...
Нови 18 687 123,16 лева се отпускат от Министерството на
Коментари Харесай

МРРБ отпуска 18,7 млн. лв. за енергийна ефективност в 28-те малки общини

Нови 18 687 123,16 лв. се отпускат от Министерството на районното развиване и благоустройството посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година за повишение на енергийната успеваемост в многофамилни жилищни и административни здания в 28-те дребни общини в страната. Размерът на средствата по процедурата може да бъде повишен след утвърждение на промени в програмата от Европейската комисия в сходство с решението на Комитета за наблюдаване за пренасочване на други 25 млн. лева за използването на такива ограничения.

За финансиране могат да аплайват общините: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Процедурата е ориентирана към продължение и надграждане на вложенията за повишение на енергийната успеваемост в публични и жилищни здания. Всеки претендент по нея може да подаде до три планови оферти. Няма ограничаване в броя и типа на обектите на намеса в едно предложение. Проектите може да включват както многофамилни жилищни здания, по този начин и обществени. Допустими са здания на държавната и общинската администрация, както и общински от просветителната, културната и обществената инфраструктура. Предимство се дава на жилищните блокове, като по програмата към този момент могат да аплайват и такива с над 35 независими обекта в тях.

Очаква се в следствие от осъществяването на плановете да се подобрят енергийните и експлоатационните характерности на утвърдените за финансиране сгради, което ще разреши устойчивото им ръководство и поддръжка и понижаване на крайното ползване на сила. Спестените в резултат на приложените ограничения нездравословни излъчвания ще доведат до възстановяване на средата в дребните градове.

Срокът за кандидатстване е 27.03.2020 година Минималният размер на декларираната безплатна финансова помощ по всеки план е 200 000 лв., а оптималният не може да надвишава 1 500 000 лв..

Насоките за кандидатстване и нужните документи могат да бъдат открити на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и на уеб страницата на оперативната стратегия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР