Новата вълна на коронавируса удари тежко сектора на недвижимите имоти

...
Новата вълна на коронавируса удари тежко сектора на недвижимите имоти
Коментари Харесай

Наемите в един от най-скъпите за живеене градове в САЩ се сринаха с цели 35%

Новата вълна на ковид удари тежко бранша на недвижимите парцели в Съединени американски щати. Новите ограничения за блокиране още веднъж изпразниха офисите в посока работа от вкъщи за неопределен срок, което ускорява наклонността чиновниците да напущат огромните и скъпи градове, ориентирайки се от ден на ден към провинцията. Така да вземем за пример в един от най-скъпите градове за живеене в страната - Сан Франциско, междинните стойности за наем спадат стремглаво.

През предишния месец междинният наем на студио в града е понижен с цели 35% по отношение на година по-рано до 2100 $, а разноските за едностайни жилища са намалели с 27% до 2716 $, демонстрират данни на Realtor.com. Тенденцията е за усилване на спада, откакто хората получават онази еластичност, която им разрешава да изоставен скъпите си жилища в Сан Франциско и да се насочат към по-отдалечени и спокойни региони като този към езерото Тахо да вземем за пример.

Всичко това ненапълно се дължи на софтуерния статут на града, който макар спада остава измежду най-скъпите места за живеене в Съединени американски щати. Кризата удари огромна част от промишлеността, която обаче продължава да процъфтява. Докато доста финансови компании в Ню Йорк да вземем за пример упорстват чиновниците да се върнат по офисите, софтуерните компании одобряват по-добре отдалечената работа, което усилва вероятността за по-дългосрочна промяна на региона, прочут със скъпите си недвижими парцели и опустошителното неравноправие.
 Наемите в Сан Франциско са спаднали с цели 31%
Наемите във втория най-скъп град за живеене в Съединени американски щати са спаднали с цели 31%

Районите наоколо до огромните пазари обаче отчитата растеж на наемите на годишна база

Технологичните " компании са измежду най-гъвкавите, като това разрешава на хората да работят отдалечено и доста служащи се възползват от това ", разяснява Даниел Хейл, основен икономист на Realtor.com. Тя чака наемите за жилища в Сан Франциско в последна сметка да се възстановят, въпреки че това зависи основно от връщането на хората по офисите.

Равносметката демонстрира, че стопанската система на града също е мощно наранена от блокирането на ковид, което поврежда способността на хората да правят заплащания на фона на прекъсването на бизнеса. Все повече наематели в региона търсят понижаване на наемите си, а съвсем 9% от всички не са платили наема си за ноември, демонстрират данните на Асоциацията на притежателите на жилища в Сан Франциско.

Спадът на цените на наемите обаче е и добра вест за мнозина, които до момента не са могли да си разрешат жилище в региона. 58-годишният Робърт Дюмас е водач за Lyft и Uber в залива, само че живее на два часа път в Лос Банос, тъй като там е по-евтино. Пътуването до работното място е толкоз дълго, че постоянно той прекарва седмици и даже месеци отвън дома - спи, когато и където може и се къпе във фитнес зали или хотели. Сега, когато наемите падат, той се замисля да се приближи. " Наемите към момента не са спаднали задоволително, с цел да създадат разлика за мен ", показва Дюмас. Той е на мнение, че цените ще продължат да понижават. " Всяка седмица повеждам от ден на ден хора към летището. Виждам от ден на ден и повече движещи се камиони. "
 Големите отстъпки на жилища в Манхатън примамиха купувачите
Големите отстъпки на жилища в Манхатън примамиха купувачите

Най-голямата договорка от предходната седмица беше препродажба на първокласен апартамент с отстъпка от 35%

Междувременно обстановката в бранша на Източното крайбрежие също не е цветуща. В Манхатън, Ню Йорк - един от главните съперници на Сан Франциско по този индикатор - цените на наемите на жилища удариха 10-годишно дъно. Средната цена за жилище чартърен е спаднала с 22% през ноември по отношение на година по-рано до 2743 $ на месец, демонстрират данни на Miller Samuel и брокерската организация Douglas Elliman Real Estate. Това е най-ниското равнище на наемите в Манхатън от октомври 2010 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР