Новата уникална творба на родения в България художник Христо Явашев-Кристо

...
Новата уникална творба на родения в България художник Христо Явашев-Кристо
Коментари Харесай

Шедьовър на Кристо

Новата неповторима творба на родения в България художник Христо Явашев-Кристо плава в езерото Сърпентайн в Лондон. „ Мастаба “ е първият му огромен план навън във Англия.

Арт инсталацията в лондонския Хайд парк е умалена версия на истинския план от 1977 година. Тогава Кристо и към този момент починалата му брачна половинка Жан-Клод вземат решение да повдигнат край Абу Даби структура от общо 410 000 разноцветни варела, струпани един върху различен, като мозайка, въодушевена от ислямската архитектура.

Ако се реализира, би бил единствената непрекъсната творба на тандема. Работата по умалената версия на инсталацията в Лондон създателят стартира при започване на април. Тя с формата на пресечена пирамида като древноегипетска гробница.

Съставена е от 7506 варела, оцветени в синьо, алено, бяло и лилаво, върху платформа от пластмасови кубове. Творбата е висока 20 метра, необятна е 30 метра, дълга - 40 метра, с надолнище на стените 60°. Теглото ѝ е 500 тона и покрива към 1% от общата повърхност на езерото.

„ Това е един доста специфичен ден. Всеки може да интерпретира работата ми по собствен метод. Способността да разсъждаваме е това, което ни прави хора “, съобщи Кристо при откриването на творбата, представен от „ Дарик “. Инсталацията ще остане там до 23 септември.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР