Новата цена на природния газ е 22,35 лева на мегават

...
Новата цена на природния газ е 22,35 лева на мегават
Коментари Харесай

Доц. Иванов: Цената на топлинната енергия е намалена с около 25% сумарно

Новата цена на природния газ е 22,35 лв. на мегават за час. В съпоставяне с месец април, това е понижение с към 11%. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов. Той акцентира, че цената на природния газ за българските консуматори, по отношение на настоящата към 31.03.20 година се понижава с почти 50%.
КЕВР промени и цените на топлинната и високо ефикасната електрическа сила. Общо за страната спомагателното понижение на цената на топлинната сила през май, по отношение на цената през април, е с близо 4%.
Цената на топлинната сила (парно и топла вода) за София се понижава с над 5%, по отношение на тази, през април. Във Враца понижението е малко повече от 4%. В Пловдив - близо 2%. В Плевен и Бургас - към 3%. Във Варна - малко над 1%. Във Велико Търново и Разград - към 3%.   " Комулативно, в границите на двата месеца (април и май) общото понижение на цената на топлинната сила, усреднено за страната, е близо 25% ", уточни доцент Иванов.
Той заяви, че продължава да тече изключителната инспекция в " Топлофикация - София ". Първоначално са били поискани всички документи за подаването на топлинна сила за последните 4 месеца (от декември 2019 година до март 2020 г.). Предоставени са и количествата от март предходната година за параленост. Предстои е даване на данни от определени на инцидентен принцип 10 абонатни станции в разнообразни региони на София, да се сложи цялостна картина на потребяваната сила през март тази година. След това се възнамерява КЕВР да прегледа отчета на работната група, направила инспекцията и ще бъде изнесено мнение.
Доцент Иван Иванов сподели в умозаключение, че КЕВР би трябвало да се произнесе с ценови оферти за 8 месеца обратно - от август 2019 година до март 2020 година По думите му, експертната група в комисията работи и още през идната седмица ще бъдат докладвани и прегледани първите две - за август и септември, 2019 година Седмица по-късно ще се продължи и със идващите решения. Иванов даде обещание, че тази задача ще завърши в по-кратък от законовоустановения едномесечен период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР