Новата точкова система може да остави децата с увреждания без

...
Новата точкова система може да остави децата с увреждания без
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания продължават битката за нова точкова система

Новата точкова система може да остави децата с увреждания без персонални асистенти. При един от случаите да вземем за пример, при в този момент обсъжданата система момиче с увреждания няма да събере задоволително точки, единствено тъй като, да вземем за пример, може да пляска с ръце.

Промените, които обсъждаме са доста рационални. Не можем да предвиждаме дали тези дефекти ще бъдат редуцирани, уточни в утринния блок на пред Bulgaria ON AIR Ралица Тодорова от "Системата ни убива всички ".

Тя увери, че майките имат разговор с министерството и се надява случаите като този с Бояна да се редуцират.

Имаме проект да вкараме обществени услуги, които да покачат автономността на лицето. Планираме вкарването на периферни устройства в дома на хората с увреждания - детектори за пушек и газ. На мястото на ТЕЛК желаеме да вкараме ICF - интернационална подредба за увреждането и здравето, изясни Тодорова.

Валентина Ташкова от "Системата ни убива всички " уточни, че самостоятелната оценка ще извежда една единствена услуга - персоналната помощ, което по думите ѝ не е ОК.

Личната помощ се явява панацеята, която ще преодолее недостъпната среда. Проблемът е неналичието на услуги, които ние заместваме с персоналната помощ, обясни Ташкова.

Майките настояха, че нямат желание да се откажат и са подготвени на нови митинги, в случай че предложенията им за промяна в ТЕЛК системата не се осъществят. Те обаче не сложиха период на властимащите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР