Новата такса за пренос на руски газ през България ще

...
Новата такса за пренос на руски газ през България ще
Коментари Харесай

FT за решението на България да повиши транзитните такси по Балкански поток

Новата такса за транспорт на съветски газ през България ще понижи облагите на " Газпром ", а по този начин и средствата, които Русия употребява, с цел да финансира експанзията против Украйна, изясни министър председателят Николай Денков.  

" Когато беше въведена тази опция за импорт на съветски газ, някои от страните получиха позволение да внасят съветски газ въз основа на това, че нямаха други благоприятни условия. Нали, Унгария беше такава, Сърбия. Сега сега към този момент се появиха други благоприятни условия, има интерконектори, тъй че има опция за други възможности и надлежно съветският газ не би трябвало да се употребява с някакви специални преференции ", разяснява Николай Денков. 

Като цитира " лице, осведомено с решението на София ", вестник " Файненшъл таймс " твърди, че фрапантното увеличение на директната такса за " Газпром " цели " да бъдат принудени Сърбия и Унгария да погледнат в друга посока ", т.е., към други вносители на газ.

Вестникът цитира острата реакция на унгарския външен министър. 

" Новата директна такса, въведена от българските управляващи, е " неприемлива " и е " още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия ", е споделил Петер Сиярто съгласно " Файненшъл Таймс ".

Пред английския вестник министърът на финансите Асен Василев споделя, че засиленият напън на държавното управление върху съветските компании е предиздвикал " Лукойл " да вкара в ход процедура за продажба на бургаската рафинерия и че към този момент " има признаци за интерес " от евентуален покупател. Едва след привършване на договорката данъкът върху облагата ще бъде понижен от 60 на 15 %. Междувременно рафинерията би трябвало да бъде усъвършенствана, тъй че да може да работи с неруски нефт, което ще коства повече от 500 милиона евро.

На брифинг след Съвета по национална сигурност министър председателят Николай Денков съобщи, че все още " няма конкретика за същински планове " за закупуване на бургаската рафинерия. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР