Новата система за електронно таксуване на пътниците в градския транспорт

...
Новата система за електронно таксуване на пътниците в градския транспорт
Коментари Харесай

Софиянци още дълго няма да се таксуват в метрото с банкова карта

Новата система за електронно таксуване на пасажерите в градския превоз на София скоро няма да проработи в метрото макар обещанията на кмета Йорданка Фандъкова преди последните избори, че тя ще е изцяло подготвена най-късно до края на 2020 година Това излиза наяве от писмени отговори на Столична община на запитване на Симеон Ставрев, общински консултант от опозиционата коалиция „ Демократична България “. С въвеждането на т.нар билет система ползващите обществения транспорт в столицата към този момент могат да се таксуват без да купуват билет и без да имат абонаментна карта, а непосредствено посредством банковата си карта и посредством смарт телефоните си. Засега обаче тази услуга е налична единствено в наземния градски превоз – рейсовете, трамваите и тролеите, само че не и в метрото.

На въпроси на Ставрев за какво към момента не може да се заплаща с банкова карта непосредствено на турникетите на метростанциите и по кое време това ще стане допустимо от администрацията на Фандъкова заобикалят точните отговори. Все отново от написаното излиза наяве, че притежателят на метрото – общинското сдружение „ Метрополитен “ ЕАД и притежателят на турникетите – Центърът за градска подвижност, към момента не съумяват да уеднаквят системите си. „ Към момента сред „ Метрополитен “ ЕАД и „ Център за градска подвижност “ ЕАД се прецизират детайлите и метода за реализация на повсеместен интеграционен модел за приемане на валидации на банкови карти, осъществявани от новата билет система. След уточняване на всички елементи в период до 60 дни ЦГМ ще може да пусне в употреба заплащане с банкова карта непосредствено върху валидаторите на новата система за таксуване в метростанциите “, написа в отговорите на ЦГМ.

От тях излиза наяве още, че според контракта за билет системата изпълнителят на поръчката – консорциумът „ Си Ен Си София Тикетинг Систем “, е доставил идентично съоръжение за наземен превоз и за метро. Проблемът обаче се появил в допълнение. „ По време на осъществяване работна група на „ Метрополитен “, консорциум „ Си Ен Си София Тикетинг Систем “ и ЦГМ откриват техническа неспособност за полагане на нови информационни кабели в съществуващата тръбна инфраструктура и неспособност за реализиране на оперативна съгласуемост сред съществуващите в наличната система в “Метрополитен ” ЕАД валидатори и тези от новата билет система. На база реализирано единодушие сред възложителя и „ Метрополитен “ към сегашния миг е осъществена съгласуваност посредством обмяна в действително време през криптирана и предпазена връзка, посредством устройства за мрежова сигурност, сред сървърите на системата и сървърите на „ Метрополитен “ на разрешените за валидация носители и годните транспортни документи, както и събитията, свързани с валидация във валидаторите на територията на “Метрополитен ”. След уточняване на всички елементи по отношение на метода за реализация на EMV разплащанията ще бъде реализиран повсеместен интеграционен модел със системата на „ Метрополитен “ АД ", се споделя още в отговорите.   

Както „ Сега “ неведнъж писа, след 17 година очакване и при изхарчени над 90 млн. лева на 11 май тази година новата е-система за таксуване на пасажерите в градския превоз на София най-сетне стартира да действа. Както и при доста други планове на Столична община обаче, на старта се оказа, че тикет система не е напълно готова и не може да донесе на софиянци всички ползи, заради която тя бе създена и които администрацията обещаваше. Договорът за построяването на новия прийом за таксуване бе подписан през декември 2018 година със период за осъществяване две години.   Съгласно споразумението столичани трябваше да платят 73.24 млн. лева на упоменатия консорциум „ Си Ен Си София Тикетинг систем “, в който влизат българските компании „ Компютърнет сървисиз “ и „ Тикси “ и турската „ Асис Електроникс “. Отделно от това " Си Ен Си София тикетинг систем “ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, само че не повече от 10 млн. лева Сервизът на билет системата ще е 8 година, след което София ще би трябвало да подпише нов контракт с консорциума. Така общата цена на плана доближи през 2018 година 83.24 млн. лева без Данък добавена стойност. През предходната година София се ангажира да заплати още към 2 млн. без Данък добавена стойност за консолидираното на новия трети диаметър на софийското метро. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР