Новата схема за подпомагане влиза в сила от тази година,

...
Новата схема за подпомагане влиза в сила от тази година,
Коментари Харесай

Помощта за скъпия ток с таван до 250 лева за мегаватчас

Новата скица за подкрепяне влиза в действие от тази година, за декември остава лимитът от 30%
Онлайн срещата на премиера Кирил Петков с работодателските организации за обезщетенията за скъпия ток е била резултатна, научи “24 часа ” от участниците в нея. Дистанционното разискване на разликите и търсене на задоволително решение за бизнеса се наложи поради карантината на министър-председателя.

Преди Нова година държавното управление одобри модел за компенсации, в който долната граница да е 185,59 лева за мегаватчас, колкото е междинната пазарна цена за юли 2021 година Въведе се и таван - 75% от разликата сред пода и пазарната цена за месеца, за който е компенсацията, само че не повече от 30%. Точно тези 30% взривиха работодателите, които желаеха среща с президента Румен Радев и с премиера Кирил Петков.

Бизнес организациите бяха срещу избрания 30% от пазарната цена таван на помощта и желаеха подът да е 119 лева, колкото е прогнозната пазарна цена, избрана от КЕВР от 1 юли, която се ползва върху цените за контролирания пазар, върху който Народното събрание наложи мораториум.

Бизнесът е направил отстъпка долната граница да не е 119 лева, като е приел 185,59 лева, сподели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Двете страни са се договорили компенсацията да е 75% от сумата, която се получава от разликата сред долната граница – 185,59 лева за мегаватчас, и пазарната цена на платформата “Ден напред ” на борсата за месеца, за който е компенсацията, само че не повече от 250 лв.. Определените по-рано 30% отпадат. Велев съобщи, че са съгласни, тъй като това значи, че тази горна граница от 250 лева за мегаватчас се получава при цена на борсата от 520 лева, каквато той се надява да не се случва скоро.

При предходните 30% ограничаване компенсациите завършват при цена от 310 лева

Работодателите са приели още бизнесът да не получава помощи под 185,59 лева за мвтч цена на борсата.

От своя страна държавното управление не се е съгласило компенсациите по тази скица да бъдат и за декември. Велев заяви, че за ноември и декември облагата на АЕЦ “Козлодуй ” е към 600 млн. лева, а добавката по новия модел е щяла да бъде към 100 млн. лева

Според него енергетиката може умерено да изнася ток и да печели, а с парите от скъпия ток българският бизнес да получава обезщетения.

Решението за този модел евентуално ще бъде оповестено в сряда след съвещанието на Министерския съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР