Новата сграда на Европейския съвет в Брюксел Европейският съвет (държавните

...
Новата сграда на Европейския съвет в Брюксел Европейският съвет (държавните
Коментари Харесай

Европейските лидери се събират по въпросите с миграцията и Брекзит


Новата постройка на Европейския съвет в Брюксел

Европейският съвет (държавните и държавни водачи на страните в ЕС) се събира за годината двудневно съвещание в Брюксел, с цел да разиска миграцията, военното съдействие, глобите против Русия, прекосяването към втората фаза на договарянията за Брекзит, включваща комерсиалните връзки сред Лондон и Европейски Съюз.

В навечерието на последното за годината съвещание на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск провокира острата реакция на Европейската комисия поради оценката си, че наложителните квоти за разселване на мигранти не работят и са довели до разцепление, отбелязва Българска телеграфна агенция от белгийската столица.

В писмото си във връзка съвещанието Туск изрази упованието за " почтен политически диалог " на тази тематика. Той прикани до юни следващата година страните в Общността да създадат оферти за промени в регламента от Дъблин и съобщи подготвеност, в случай че до тогава няма единодушие, самичък да предложи излаз. Според настоящия правилник страните в Европейски Съюз, през които мигрант е влезнал в Европейски Съюз, са виновни за разглеждането на молбата му за даване на протекция.

Туск споделя, че дебатът към наложителните квоти за преразпределение на мигранти " се е оказал мощно конфликтен " и дефинира отделеното му внимание като " диспропорционално ". Според него тематиката за наложителните квоти се е оказала " неефикасна ".

Той очерта няколко провокации и поучения по въпроса с миграцията, като означи нуждата от отбрана на външните граници, увеличение броя на върнатите мигранти, дълготрайно финансиране на планове в страните, откъдето те идват. По неговите думи казусът с миграцията, изключително от Африка, няма да отпадне в идващите десетилетия.

Писмото на Туск провокира остра реакция от една от най-силно засегнатите от мигрантския поток страни – Гърция. Тя съобщи, че отхвърлянето на мигрантските квоти от ръководителя на Европейския съвет е " несвоевременно " и няма късмет да бъде признато на срещата на върха на Европейски Съюз тази седмица.

" Доналд Туск направи несвоевременно и излишно изявление по въпроса за бежанците и не считам, че предлагането му има късмет да бъде признато ", съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

" Няма да приемем никакво изречение в заключителната декларация (на срещата на върха на Европейски Съюз тази седмица), което не се базира на равна делба " на приема на идващите в Европа мигранти, добави Ципрас.

Европейският съвет ще изслуша отчетите на канцлера на Германия Ангела Меркел и на президента на Франция Еманюел Макрон за осъществяването на споразуменията от Минск. Очаква се глобите против Москва, въведени от Европейски Съюз около присъединението на Крим към Руската федерация, да останат в действие за още шест месеца.

По предпочитание на Белгия на съвещанието ще бъде разисквано решението на президента Доналд Тръмп за пренасяне на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

По-късно в четвъртък ще се състои гала във връзка обособяването на европейското отбранително съдействие, което Туск дефинира като образец за единството на Европейски Съюз.

Утре Европейският съвет ще разиска хода на договарянията с Лондон. Европейската комисия и Европейският парламент поддържаха постигнатите до момента договорености и предложиха да стартират договарянията за бъдещите връзки Великобритания-ЕС.

Също на следващия ден водачите на Европейски Съюз ще обсъдят предложенията на Европейска комисия за обособяването на Европейски валутен фонд в помощ на страните, които следва да се причислят към еврозоната. Ще бъде прегледано и предлагането за основаване на поста на европейски стопански и финансов министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР