Новата отсечка на столичното метро през „Подуяне“ и „Слатина“ ще

...
Новата отсечка на столичното метро през „Подуяне“ и „Слатина“ ще
Коментари Харесай

Новата отсечка на метрото ще се гради с пари от държавния бюджет

Новата права на столичното метро през „ Подуяне “ и „ Слатина “ ще бъде построена със средства от страната и Столична община, стана ясно след среща на министър председателят Кирил Петков и кмета на столичния регион „ Слатина “ Георги Илиев.

Причината тази права да отпадне за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност е, че има риск при минимално закъснение на строителството по настоящия график, да не бъде приключена доникъде на 2026 година

Именно до този период би трябвало да бъдат приключени и разплатени всички средства по Плана, се споделя в прессъобщение на държавната пресслужба.

Планирано е правата да минава през шест станции: Шипка – Гео Милев – Слатина – Арена Армеец - Тех парк – Цариградско шосе.

За построяването ѝ ще се обезпечат средства в размер на 405 милиона лв. от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, оповестява Българска национална телевизия.

Политиката на Европейския съюз е ориентирана към финансиране на планове за районна съгласуваност, показват от държавната пресслужба. В тази връзка в Плана се планува създаване на градска железница, както и доставка на междуградски влакове.

Според плановете столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е планувано финансиране на градска железница.

По Плана са планувани средства за доизграждане на линията „ Хаджи Димитър “ – „ Сухата река “ – ж.к. „ Левски “, включваща три спирки. За задачата е обезпечено 100% финансиране по линия на Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР