Новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти в град София

...
Новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти в град София
Коментари Харесай

Новата наредба на СО за реклама погазва бизнеса ни, недоволстват столични предприемачи

Новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти в град София е скандална и ще навреди съществено на бизнеса в София. За това алармират поданици и бизнесмени от столицата.

В писмо до news.bg жителите изясняват, че Столична община към този момент е стартирала процедура за приемането на новата разпоредба. Тя е направена от екипа на Главния проектант Здравко Здравков и следва да бъде призната от Столичния общински съвет.

" Наредбата е скандална - Ако бъде призната, ще навреди съществено на бизнеса в гр. София ", пишат Николай Серафимов, Димо Николов, Анелия Стоименова, Симеон Николов, Радослав Пенчев - жители и бизнесмени от София.

Според тях преди всичко наредбата визира комерсиалните обекти - не разрешава се слагането на всевъзможни материали , включително стикери и всякакво фирмено брандиране по витрините на комерсиалните обекти (офиси, магазини, банки, телекоми и други) на повече от 20% от площта на витрините.
Гражданите сигнализират, че това е жестоко посягане върху бизнеса и образа на десетки хиляди търговски обекти, както на огромните интернационалните компании, по този начин и на представители на междинния и дребния семеен бизнес в София. " На процедура търговците (и всички с обекти/офиси на сутеренен етаж) ще бъдат лишени от правото си да се възползват от витрините на своите обекти, за които заплащат наем. "

В сигнала се изяснява, че за тази смяна лобират компании, които се занимават с външна реклама (билбордове) , които подали и предлагането за това ограничаване.
Промяната има за цел да принуди някои от по-големите търговци да заплащат на тези компании за реклама , защото ще бъдат лишени от правото да популяризират активността си на личните си витрини, изясняват бизнесмените.

Същите компании инициирали и друга смяна - билбордовете в частните терени да бъдат отстранени . Тези компании към този момент са завоюва специфичните търговете на Следствен отдел към окръжна прокуратура за всички общински места в София за билбордове за период от 10 години напред, което ще принуди бизнеса да се обърне към тях, сигнализират столичани. " Крайната цел е да останат в София единствено общинските места за билбордове, от които да се възползват тези няколко, близки до Общината компании. "

Третата притеснителна смяна, която прокарвала Следствен отдел към окръжна прокуратура с новата разпоредба, касаела регистрацията на фирмените тотеми - пилоните с лога на компаниите на територията на личните им земи (каквито да вземем за пример имат бензиностанциите, ИКЕА, Фантастико, Кауфланд и т.н.). С измененията се лимитира рекламната повърхност на тези компании до най-много 6 квадратни метра , което е на половина по отношение на сегашните условия. Целта на тази смяна също била огромните вериги да бъдат принудени да наемат билбордове, тъй като ще са лишени от правото си да употребяват съответно личните си парцели за това. " Това е пряк удар срещу частните компании и частната благосъстоятелност в България ", безапелационни са подателите на сигнала.

Четвъртата смяна - елиминиране на LED екраните в София. Наредбата вкарва промени, ограничаващи всевъзможни LED екрани, " което на процедура обезсмислят напълно съществуването им. " Наредбата предвиждала забрани на LED екраните да се излъчва видео и каквато и да е анимация, изображенията би трябвало да са статични.
" В ерата на цифровите технологии , когато във всички европейски и международни столици градската среда придобива все по-модерен тип и съществуването на такива лед екрани (и даже цели стени на сгради) несъмнено способстват за това, София е на път да ги отхвърли ", поясняват бизнесмените.
Това също се дължало на лобитата на компаниите за външна реклама, които имали въздействие в Следствен отдел към окръжна прокуратура и разчитали на дълготрайните си контракти за общински места за билбордове. Тези компании нямали интерес новите и съвременни технологии да се развиват и да притеглят на пазарен принцип повече клиенти.

Гражданите, които сигнализират за тези " нелепи " промени, споделят и претекстовете на вносителит е на измененията. Според тези претекстове " една от задачите, които си слага изменението, е възстановяване на естетическото влияние на градската среда посредством понижаване на наситеността с преместваеми и рекламни детайли ". Според подателите на сигнала това може да се преглежда като нарушавания на правилата на пазарната стопанска система.

Според претекстовете " образното замърсяване " в някои елементи на София е трансформирало образа на пространствата и е намалило естетическите качества на средата. " В изменението се оферират нови механически правила, които усилват дистанцията сред рекламните и осведомителни детайли, унифицират размерите и основават спомагателна отбрана на историческия център. "

Предприемачите питат: "...това ли са методите? Защо за сметка най-много на дребния и междинен бизнес? В чий интерес? Кой ще допусне този лобизъм? Г-жа Фандъкова наясно ли е с казуса? Защо основният проектант го предлага и ще го одобри ли Столичният общински съвет? "

Гражданите и бизнесът питат още за какво на срещите за разискването на текстовете за новата разпоредба, на които участвали основният проектант Здравков, общинският консултант Зафир Зарков и специалисти от Общината, са били поканени единствено представители на компании, занимаващи се точно с външна реклама и билбордове.

Към момента Наредбата е оповестена за публично разискване в уеб страницата на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Текстовете на новата разпоредба може да видите тук . Мотивите на вносителите на текстовете може да видите тук . Предварителната оцекна на наредбата може да видите тук . Докладът на общинските съветници по отношение на приемането на текствоете може да видите тук .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР