Новата Наредба за контролните точки на водачите е обнародвана на

...
Новата Наредба за контролните точки на водачите е обнародвана на
Коментари Харесай

Гл. инспектор Близнаков: С новите промени възможностите за лишаване от право да се управлява МПС след системно допускане на опасни нарушения нарастват значително ​

Новата Наредба за контролните точки на водачите е обнародвана на 24 март в Държавен вестник. В текста са планувани повишения на глобите за някои типове нарушавания, които са най-честа причина за пътнотранспортния травматизъм, съобщи на брифинг основен контрольор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция, ГДНП.

„ Въпреки положените старания, на стадия резултатите от пътнотранспортният травматизъм не могат да ни удовлетворят. Затова напъните ни са ориентирани към по-стриктен надзор и използване на сходна мярка. С новите промени опциите за отнемане от право да се ръководи МПС след редовно допускане на рискови нарушавания нарастват доста “, изясни Близнаков.

Като образец той уточни случай на двукратно позволено в годината придвижване в обитаемо място с над 50 км/ч. от нов лидер - той ще загуби свидетелството си за ръководство и ще би трябвало да постави изпит още веднъж. Завишено е и отнемането на контролни точки при неосигуряване на преимущество, неизползване на предпазни системи, погрешно изпреварване, потребление на мобилен телефон без устройство, позволяващо използването му без присъединяване на ръцете.

Според новия вид на наредбата, за ръководство на МПС, трамвай или самоходна машина с централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда в това число ще се лишават 8 контролни точки, в случай че се откри ръководство с централизация на алкохол над 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда в това число - 12 контролни точки. При повторност ще се лишават 20 контролни точки, а при отвод за предоставяне на проба за алкохол или наркотични субстанции – 15 контролни точки.

За ръководство на моторно транспортно средство, на което табелите с регистрационния номер не са сложени на избраните за това места ще се лишават 8 контролни точки, а за ръководство на моторно транспортно средство, което не е записано по надлежния ред или е записано, само че е без табели с регистрационен номер - 10 контролни точки.

При придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала ще се лишават 10 контролни точки, за придвижване в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път - 15 контролни точки, като при повторност ще се лишават 20 контролни точки. 13 точки ще се лишават за погрешно изпреварване, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването.

*Източник: www.mvr.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР