Новата информационната система в Пловдив, която показва в реално време

...
Новата информационната система в Пловдив, която показва в реално време
Коментари Харесай

Пловдивска болница ще лекува само ковид пациенти

Новата осведомителната система в Пловдив, която демонстрира в действително време свободните кревати за лекуване на COVID-19 е извънредно потребна и улеснява координацията сред лечебните заведения и Спешна помощ, безапелационни са регионалният шеф Дани Каназирева и шефът на ЦСМП доктор Иван Стойнов.

Програмата работи от предходната сряда, а през днешния ден пред публицисти в координационния център на Спешна помощ бе показано по какъв начин работи на процедура с въвеждането на данни и ориентиране на колите за спешна помощ.

Според доктор Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на заболели става по-бързо като приблизително дневно има към 60 случая със подозрение за ковид.

Областният шеф акцентира, че е значимо лечебните заведения да попълнят навреме освободените кревати, с цел да може Спешна помощ да има информацията и да не се обикаля от болница до болница. Системата демонстрира свободните кревати за интензивно лекуване, за пациенти с доказана Коронавирус -19 диагноза и за непотвърдени случаи

„ В системата към този момент се попълнят и новите кревати, в трите нови лечебни заведения, разкрити през предходната седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, по този начин и в региона. Точно по тази причина взехме и решението за превръщане на "Свети Мина " в болница единствено за лекуване на COVID-19 “, добави Каназирева.

Тя изрично съобщи, че в никакъв случай Медицинският щаб не е взимал решение в болничното заведение да се лекуват интензивни случаи.

„ В „ Св. Мина “ няма експерти за интензивно лекуване. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й разрешава обаче, пациентите бързо да бъдат превозени до други лечебни заведения, които оферират интензивно лекуване - УМБАЛ "Свети Георги ", "Пълмед ", „ Център Хоспитал “.

Вече съм разговаряла с две частни лечебни заведения за изпращане на спомагателни медицински екипи, изясни регионалният шеф.

По-късно на извършеното съвещание на Медицинския щаб в Областна администрация бе разискван още веднъж въпросът с преобразуването на МБАЛ „ Свети Мина “ и бе решено поетапното то да започва от през днешния ден – с 22 кревати, на 11.11.2020 г ще бъдат открити още 30 кревати, а останалите – до 16.11.2020 година

Пациентите в кардиологията на МБАЛ „ Св. Мина “ ще бъдат приведени в болничната база на ул. „ Весела “. МБАЛ „ Св. Мина “ ще разполага с 150 кревати за банкет и лекуване на пациенти с COVID-19.

Също по този начин, МЩ изисква от шефа на лечебното заведение, да обезпечи 24 ч. опция за консултация на пациентите с анестезиолог.

Според Д-р Сийка Димчева, основен секретар на РЗИ-Пловдив, в МБАЛ „ Св. Мина “ има работеща кислородна апаратура, а интензивното поделение в кардиологията е в чудесно положение. По думите й в болничното заведение работят 72-ма лекари, от които 27 са над 60 год. Медицинските сестри са 47, от които 20 са над 60 год. Тя счита, че базата е в положително положение.

Полк. доктор Ангел Гозманов, шеф на МБАЛ Пловдив към ВМА, също разяснява базата на общинската болница и добави, че няма време за финансови разноски на този стадий.

А съгласно шефа на Спешна помощ доктор Стойнов, НЗОК обезпечава нужното финансирането на МБАЛ „ Св. Мина “ за банкет и лекуване на средно-тежки случаи на COVID-19.

На извършеното през днешния ден съвещание на Медицинския щаб бяха разисквани и ограниченията на територията на Пловдив и региона след 12.11.2020г. Предстои да бъдат съгласувани и с останалите членове на Областния спешен щаб и по-късно признати.

Към 9.11.2020 година случаите на COVID-19 на територията на пловдивска област регистрирани в Националната осведомителна система са общо 6502, като от тях 16 са от последното денонощие. Оздравели са 3264, като единствено за миналите 48 часа са 217. Под карантина са 3401 лица. На домашно лекуване са 2694 лица.

Справка на заболеваемостта по общини: Пловдив – 4309, Карлово – 198, Кричим – 49, Хисаря – 76, Родопи – 278, Стамболийски – 104, Калояново – 58, Перущица – 55, Раковски – 198, Марица - 234, Асеновград – 520, Брезово – 39, Куклен – 81, Садово – 91, Първомай – 45, Съединение – 72, Сопот – 50, Лъки – 45.

По информация на Спешна помощ през миналите 24 часа са изпълнени 265 случая, от тях 54 свързани с COVID-19. Хоспитализирани са 8 души в региона и 14 в Пловдив. На домашно лекуване са оставени 32 души.

През миналите две денонощия са умряли 9 заболели с потвърден К-19. Това са една жена на 65 години и 8 мъже на възраст от 70 до 88 години, като в два от случаите не са отразени съпътстващи болести.

По данни на РЗИ новодиагностицираните медицински лица в интервала 7-9 ноември са 9. Сред тях са 4 лекари, 3 медицински сестри и 2 лица различен медицински личен състав.

От всички доказани случаи досега в региона, 306 са инфектираните медицински лица, от които 214 са излекувани. Активните случаи са 92.

Ковид -19 в детски заведения и учебни заведения:

-ДГ „ Радост “ П-в- заболяла пом. възпитателка, последно посещаване в детското заведение-5.11.2020, карантина на 42 деца и конатктен персонал;

- ОУ „ В.Левски “ с.Рогош – болен преподавател на 2 Б клас, последно посещаване в учи-лище-6.11.2020, карантина на класа;

- НУ “К.Нектариев “ П-в- заболяла учителка на 4 клас, последно посещаване в учи-лище- 29.10.2020, карантина не се налага;

- ОУ “Св.Св. Кирил и Методий “ Карлово- заболяло дете от 3А клас, карантина на класа;

-ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджан “- болни шефа на учебното заведение и дете от карантинирания 1Б клас, не се постановат спомагателни противоепидемични мерки;

- ДГ „ Светла “П-в- болен пом. педагог, последно посещаване в детското заве-дение-3.11.2020, карантина на контактните личен състав и деца от 2-ра група;

-ОУ „ Л.Каравелов “ П-в-заболял шефа на учебното заведение, последно посещаване на работното място-23.10.2020, не се постановат карантинни мерки;

ОУ „ Д.Талев “П-в- болен възпитаник от 6В кл, последно посещаване в учебно заведение 30.10.2020

Извършват се епидемиологични изследвания и се вземат съответните противоепидемични ограничения съгласно съответния случай.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР