Новата година ще бъде изпълнена със скокове на цените в

...
Новата година ще бъде изпълнена със скокове на цените в
Коментари Харесай

Гърците посрещат новата година с огромен скок в цените

Новата година ще бъде изпълнена със скокове на цените в супермаркетите в Гърция. Новите ценови листи с нарасналите цени от доставчиците на артикули към този момент пристигаха.

Според Consumer Institute нарастванията от януари ще варират от 5% до 10%, а при някои артикули ще доближат 15%. Почистващи препарати, козметика, хигиенични артикули, писалищен материали, които не са се присъединили в самодейността за трайно понижение на цените, през идващите шест месеца се чака да нарастнат.

Според компанията за пазарни изследвания Circana цените на бързооборотните артикули (бързооборотни потребителски стоки) ще се усилят приблизително с 4,5% през 2024 година по отношение на 7,3% през 2023 година По-специално се чака храните да се покачат с 4,6% през новата година, от 7,2% през 2023 година Горната прогноза беше показана на годишната конференция на Consumer Retail Research Institute (IELKA) от комерсиалния шеф на Circana, Димитра Каципи, като се оцени, че идната година ще бъде инфлационна, само че най-малко не със същата динамичност от 2023 година, осведоми кореспондентът на в Гърция - Силвия Станчева.

Кои артикули нарастват?

Досега са докладвани покачвания на цените в към 100 продукта, в това число от 20% до 55% - виновност до 19%, консерви до 14%, хлебни пръчици до 10%, варива и ориз до 10%, зърнени блокчета нагоре до 9%, зърнени закуски до 8%, чипс до 8%, замразени зеленчуци към 8%, салами до 8%, шоколад до 8%, артикули за персонална хигиена до 5% и млечни артикули 3,7%.

Утешителното е, че това са най-вече второстепенни, а не толкоз артикули от първа нужда, както и че новите скокове на цените са по-ниски от наложените при започване на 2023 година

Също по този начин до 14% ще се усилят дребните самостоятелно опаковани сокове, употребявани от децата в учебно заведение. През януари се чака повишаване на сиренето, зърнените храни и варивата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР