Новата година изненада много потребители на ток с двойно по-високи

...
Новата година изненада много потребители на ток с двойно по-високи
Коментари Харесай

От 480 лева сметка се оплака потребител, преди е плащал по 90-110 лева

Новата година изненада доста консуматори на ток с двойно по-високи сметки за декември. Традиционно месецът се характеризира с нараснала консумация на електроенергия по отношение на ноември, само че хората се оплакват, че сметките им за електричество са драстично по-високи и от ноемврийските, и спрямо декември 2022 година, предава уеб сайтът " Сега ".

Сред засегнатите е домакинство, което е получило 435 лв. фактура за ток за декември - при 300 лева предния месец. От 480 лв. сметка се оплака консуматор, който преди е плащал по 90-110 лв.. 

Сметките за ток и парно за декември към този момент идват и обществените мрежи завряха от неодобрение. Много хора се оплакват, че  сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им упования. За април - 55 лева за ток, до октомври - по 90-100 лв., за ноември - 157 лева

Тъй като този декември е бил толкоз леден, колкото и предната година, сметката би била трябвало да е нараснала единствено с

разликата в цената на годишна база, която е малка  –  от 1 юли 2023 елекроенерегията нарастна с 3,6% за клиентите на " Електро холд " и с 5.43% за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО (без ДДС). Но фактическите разлики са фрапантно по-големи.

Оплаквания идват от цялата страна. От трите електроразпределителни компании обясниха, че сметките са нараснали, защото доста фамилии са избрали да се отопляват с електричество. Казват, че през зимата по принцип потреблението нараства със 70%. Въпреки това, като съпоставят едни и същи времеви шпации, потребителите настояват, че разноските им за ток са скочили двойно. Мнозина се съмняват в " надписване " на сметките. 

Съвсем други са настроенията измежду газифицираните семейства. Цената на природният газ се понижава осезаемо, като прогнозите са тази наклонност да се задържи и през идните месеци. Потребителите, които се отопляват с природен газ, са спокойни, че в разгара на зимния сезон сметките им ще бъдат доста по-ниски спрямо тези, които ползват електроенергия.

Сравнението на цените на енергийните източници през януари тази година демонстрира, че природният газ е най-изгодният избор за българските семейства (0,135 лева /kWh с ДДС). За януари цената му е по-ниска с 11,31%, по отношение на декември 2023 година, а през февруари се чака понижение с още 6%.

От друга страна се чака токът за бита да нарастне с към 40% след измененията, импортирани от Министерския съвет, считано от 1 юли 2024 година – в случай че се случи дълго отлаганата либерализация на цените за семействата. 

Природният газ възвърна позициите си на най-евтината и икономична сила за отопление. Предвид диверсификацията и разрастващата се енергийна инфраструктура занапред се обрисува дълготрайно удобно отражение върху цената на газа, показват енергийните специалисти.

Строителните бизнесмени влагат все по-често в новаторски системи за отопляване на постройките, като регистрират, че при избора на жилище хората се интересуват от възможността за газификация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР