Новата година идва с по-високи такси за преминаване през магистрали

...
Новата година идва с по-високи такси за преминаване през магистрали
Коментари Харесай

След Гърция и Турция ни попари

Новата година идва с по-високи такси за прекосяване през автомагистрали и мостове в двете южни съседки на България. Гърция усилва пътните такси в цялата страна с към 7.6%. Поскъпването в Турция е приблизително със 76%.

Таксите в Гърция

Пътните такси ще бъдат увеличени на три пъти до 2026 година През идващите две години таксите ще набъбнат с по 2%. До решението се стига след договаряния на гръцкото Министерство на инфраструктурата и концесионерите.

Така леките коли ще заплащат общо 33.75 евро, с цел да употребяват автомагистралата от столицата Атина до втория по огромни град Солун. Преди нарастването се заплащаше 31.35 евро. Поскъпването по маршрутите Атина - Янина е от 38.25 евро на 41.15 евро, Атина - Патра от 11.80 евро на 12.70 евро, Атина - Каламата от 13.95 евро на 15 евро и Атина - Ксанти от 37.55 евро на 40.40 евро.

Годишното нарастване се пресмята въз основа на нарастването на показателя на потребителските цени през септември. Концесионерите претендират за обезщетение до 45 млн. евро от страната поради отлагането на нарастванията на цените от началото на 2023 година, които договорите предвиждаха, излиза наяве от информация на гръцката редакция на CNN.

Таксите в Турция

Най-ниската такса за леки коли по автомагистралите, ръководени от Главна дирекция " Автомагистрали “, става 9 лири, а най-високата - 84 лири. Промените са в действие от 1 януари. Преминаването през мостовете на Турция също нараства.

Тарифата за таксуване през мостовете " Мъчениците на 15 юли “ и " Фатих Султан Мехмет “ над Босфора в Истанбул към този момент е сред 15 и 110 турски лири според от категорията на транспортните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста " Явуз Султан Селим “ (т.нар. Трети мост над Босфора) ще бъде сред 25 и 275 лири.

За прекосяване по моста " Османгази “ над Измитския залив ще се заплащат сред 205 и 920 турски лири, а за моста " Чанаккале 1915 “, който свързва европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира сред 75 и 1400 лири.

Бизнес изданието " Дюня “ пресмята, че повишаването при автомагистралите и мостовете над Босфора, ръководени от Главна дирекция " Автомагистрали “, е приблизително със 76 на 100. Пътните такси за автомагистралите и мостовете, които се ръководят от частни компании, пък нарастват с 50 на 100.

Според настоящия валутен курс 10 турски лири се равняват на към 0.30 евро, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР