Новата година безусловно е най-чаканият и любим празник на много

...
Новата година безусловно е най-чаканият и любим празник на много
Коментари Харесай

Традиции за Нова година по света

Новата година абсолютно е най-чаканият и обичан празник на доста хора. Също както Коледа, по този начин и посрещането на Нова година е обвързвано с разнообразни и от време на време много странни обичаи.

Започваме с тези, които посрещат Нова година като нас, в нощта на 31 декември против 1 януари , а те по никакъв начин не са малко. В среднощ всички си честитят новата година и се заричат да съблюдават куп обещания, които да я създадат по-добра и благополучна от предходната.

Във Франция менюто включва гъши черен дроб и шампанско. В 12 часа се хвърлят конфети и топки от разноцветни книжни лентички. Италианците от Неапол,  имат обичая да изхвърлят през прозорците остарели мебели и други предмети, което се възприема като знак на гибелта на отминалата година. Обичай в Италия е да се подаряват портокали на околните на този празник. Испанците пък гълтат по едно зърно грозде при всеки от дванайсетте удара в среднощ – по този начин те имат вяра, че ще имат по-голям шанс през всеки от 12 месеца на идната година. В Дания удрянето по вратите на съседи и другари известява влизането на новата година в домовете.

В Ирландия по традиция в къщата се влиза през предната врата, а се излиза през задната при настъпването на 12-я час. Смята се, че по този начин щастието ще бъде на твоя страна. Англичаните в среднощ прекрачват прага на къщите с монети в джоба – за благосъстояние, парче въглен – за топлота и сол – за храна през идната година. Шотландците имат сходен бит, само че вместо сол носят парче от новогодишния пудинг, както и уиски, което върви към него.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията би трябвало да бъде кратен на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на благополучие и благоденствие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и компликациите на живота.

В Рио де Жанейро новата година се посреща на плажа . Всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които подаряват богинята на морето. Празникът продължава с обилни фойерверки, които придават чудо на нощта.

В огромна част от Азия , идната Нова година настава в сходство с лунния календар. Тази Нова година няма закрепена дата, защото се отбелязва през първото пролетно новолуние (между 21 януари и 20 февруари). Традицията да се посреща Новата година по лунния календар битува в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия , а също по този начин и измежду последователите на будистката вяра.

В първия ден на китайската Нова година , по традиция не се произнасят думи с отрицателен смисъл – гибел, беднотия, злополука , с цел да не се случват тези несгоди. В навечерието на празника китайците разплащат задълженията си, безусловно купуват нова дреха, подготвят блага за духовете. Разбира се, всяко семейство провежда охолно фамилно празненство. На трапезата постоянно има нарциси. Съвременната Нова година в Китай е доста красива. На многохилядните процесии се възпламеняват безчет фенери с формата на 12-те животни от зодиака. С фенерите китайците имат вяра, че осветяват пътя си през новата година, а с цел да отхвърлен неприятните духове те се въоръжават с хлопки и подвигат колкото се може повече звук.

Мюсюлманската Нова година – Хиджра, настава на първия ден от първия месец на мюсюлманската година. Така всяка година празникът мени датата си.

През пролетта също може да се чества Нова година. Невруз – по този начин се назовава първият ден от новата година по персийския календар. Той се отбелязва в нощта на 21 март против 22 март, в деня на пролетното равноденствие, от популацията на Афганистан и Таджикистан , от говорещи езици от персийката група, а също по този начин и в републики в Средна Азия, Иран, Пакистан и Азербайджан.

В Индия има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година. Така да вземем за пример, в деня – Гуди Падва, безусловно би трябвало да се сдъвчат листа от дърво ним-ним (на усет те са горчиви). Старо вярване обаче им присъжда значима роля – те пазят индивида от заболявания и беди и му обезпечават сладостен живот.

Лаоската Нова година
настава на 14 април, когато измореното от жегата население на Лаос чака с неспокойствие дъждовния сезон. В Бирма пък Новата година настава в най-горещите дни на април – сред 12 и 17 април. Точният ден на празнуване се дефинира ежегодишно от Министерството на културата, като празникът продължава 3 дни.

През 1940 година държавното управление на Тайланд одобри решение да чества Нова година на 1 януари. Независимо от това основният празник от популацията на страната продължава да се чества по традиция през втората половина на април.

Празнуването на Нова година към този момент прекрачва прага на лятото. Племената квас посрещат настъпващата година на 16 юли, а в Джибути и Нигер този празник е чак през август.

По-нататък честването на празника стига до септември. В Сирия Новата година стартира на 1 септември, първият образователен ден по нашия календар.

В еврейския набожен календар Рош а Шана – Новата година – отбелязва раждането на света на първия и втория ден от месеца Тишрей. На еврейската Нова година няма фойерверки, паради, карнавали или гастрономически пиршества – това е съществено и тържествено събитие – в продължение на два дни евреите на всички места по света се събират в своите синагоги, с цел да се молят – за себе си, за обичаното родно място, за фамилиите си, за съседите и приятелите си.

На 11 септември настава Новата година в Етиопия . След това следва в Гамбия – на 7 октомври. През октомври честват и в Индонезия . По традиция там е признато хората да си желаят помилван за неприятностите, които са предизвикали през миналата година.

На 18 ноември Новата година навлиза на територията на Йемен . В средата на ноември пък Нова година посрещат в Океания и на Хаваите .

Нощта на 31 октомври против 1 ноември е по-известна като Хелоуин . Независимо от това в някои страни, където жителите приказват келтски езици ( Шотландия , Ирландия , остров Ман ), точно в тази нощ се отбелязва келтската Нова година – „ Самайну ”.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР