Новата европейска програма, чиято цел е да премахне различията при

...
Новата европейска програма, чиято цел е да премахне различията при
Коментари Харесай

Европейската програма за борба с двойните стандарти вече приема предложения за финансиране

Новата европейска стратегия, чиято цел е да отстрани разликите при храните сред страните от Източна и Западна Европа, както и да ускори ролята на потребителските организации в битката с двойните стандарти в Европейски Съюз - към този момент действа изцяло. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

От 24 юни до 6 ноември т.г. тече срокът, в който всички заинтригувани лица - консуматори и потребителски организации-могат да аплайват за еврофинансиране. Общият размер на фонда, заделен по програмата, е близо 1,3 млн. евро. Българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков - създатели на програмата, първи започнаха съответни ограничения против порочната процедура на двойни стандарти при питателните артикули в другите страни от Европейски Съюз.

След провеждането на редица проучвания и многократни разисквания в Европарламента, през 2018 година Европейската комисия най-сетне призна за съществуването на разлики в питателните артикули, въпреки към момента да не знае по какъв начин изцяло да се пребори с тях. „ Току-що оповестените резултати от по този начин нареченото „ общоевропейско “ изследване по тематиката също не дадоха безапелационни резултати. Макар подробни данни да се изискваха от всички 28 държави-членки, едвам 19 участваха в изследването, включително и България, извършено в края на предходната година.

Непълнотата на проучването прозира още и в данните, които са събрани - не всички взели участие държави-членки са дали данни за всички от 128-те определени продукта - от 113 общоизвестни и 15 частни марки “, разяснява Емил Радев.

В изследването също по този начин се показва, че някои от продуктите за сравняване са налични в най-малко четири държави-членки, до момента в който други - в най-малко девет. За продуктите от частни марки са употребявани най-вече артикули от австрийски и немски вериги, с клонове в прилежащите им страни (макар самата Австрия да не взе участие в изследването).

Като резултат от това, болшинството от проучваните артикули на частни марки да вземем за пример са били налични едвам в няколко държави-членки. Според Емил Радев всичко това слага под подозрение достоверността на събраните данни, както и „ общоевропейския “ темперамент на получените резултати. Не на последно място, в изследването се заключава, че 9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав, а други 22% от продуктите, показани по подобен метод, също имат разлика в състава.

Това значи, че над 30% или към 1/3 от всички изследвани храни са били с установени разлики в своя състав. Макар да няма твърдо изразена разлика по оста Изток-Запад, от сравнителните таблици в изследването може да се забележи, че главното разграничение в състава (наличие на повече мазнини, въглехидрати, захар или сол например) се демонстрира с наклонност точно на Изток, включително и България.

Действащата от тази седмица стратегия, препоръчана от Емил Радев и Андрей Новаков от ГЕРБ/ ЕНП, дава нов късмет в битката против порочните практики. Допълнителната опция ще разреши на потребителите и потребителските организации да тестват и съпоставят главните хранителни и нехранителни артикули, както и да популяризират резултатите от тези проби в народен и интернационален подтекст. „ Благодарение на отпуснатите средства ще могат да бъдат създадени и приложени надеждни способи за тестване и сравняване на продуктите, както и да се разпознават евентуални нелоялни търговски практики, свързани с подвеждащи етикети или маркировки на стоките в другите търговски мрежи в Европейски Съюз “, коментира задачата на програмата Емил Радев.

Всичко това ще способства за увеличение отбраната на потребителите, одобряване на положителни практики за трансгранично съдействие сред другите потребителски организации и най-много възстановяване на политиките за отбрана на потребителите на национално и европейско равнище. В рамките на „ българската “ европрограма ще могат да бъдат финансирани и образования на потребителските организации за повишение на експертния потенциал, създаване и внедряване на пилотни планове за тестване, действия и акции за повишение осведомеността на потребителите, създаване на IT принадлежности за докладване на артикули с двойно качество и други Финансирането по програмата е отворено за всички държави-членки, а подробна информация за подаването на плановете може да бъде открита на страницата на Европейската комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР