Новата антична перла на Пловдив - Римския форум - север-

...
Новата антична перла на Пловдив - Римския форум - север-
Коментари Харесай

Почистват новата антична перла на Пловдив и режат лента

Новата антична перла на Пловдив - Римския конгрес - север- е съвсем приключена. След реставрацията на археологическите находки на античния Филипопол от 1 - 2 век служащите почистиха през днешния ден пространството от северната страна на Централна поща.



Цяла година, даже и през предходната зима, в изкопа с останките от старинни здания, зидове и градски път кипеше интензивен труд на строители, реставратори, археолози.

Авторът на плана арх. Румяна Пройкова зорко наблюдаваше по какъв начин се възвръща и експонира националния монумент на културата. Тя е една от емблематичните персони на Пловдив, защото под нейно управление са реставрирани няколко културно - исторически забележителности на града. Сред тях е Римския стадион и Римския конгрес - запад, оголен на пл. " Централен ".



Древния площад може да се види от горната страна, само че за посетителите, които желаят да се разходят из Филипопол, е построено стълбище от Главната. За туристите има директна връзка с Епископската базилика, която е на няколко метра от Форума.

Група архитекти към този момент са подготвили абстрактен план за възобновяване на останалата оживяла част от античния конгрес от източната и южната страна на пощата. Община Пловдив ще кандидатства за финансиране по една от оперативните стратегии на Европейски Съюз.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР